Brzinom od 32.000 kilometara na čas danas je u 11:56 pored Zemlje projurio asteroid (52768) OR2 1998, na bezbednom odstojanju.

Asteroid je otkviren 1998. sa jedne od havajskih opservatorija. Njegov prečnik iznosi oko 2,1 kilometara. Sunce obiđe za tri godine i osam meseci što znači da i pored Zemlje prođe u tom periodu. Po svom položaju u Sunčevom sistemu spada u grupu Amor asteroida (to su oni sa orbitom većom od orbite Zemlje). Kako povremeno preseca Marsovu putanju oko Sunca, veća je mogućnost da udari u tu planetu nego u Zemlju.

orbite

Asteroid je prošao na 6,3 miliona kilometara od Zemlje što je 16 puta veće rastojanje nego što je Mesec udaljen od nas. To je sasvim bezbedno odstojanje i astronomi se uzbune tek kada stena tih razmera prođe bliže nego što nam je Mesec (Mesec je inče od nas udaljen 384.400 kilometara – u proseku). Ipak i ovo rastojanje privlači pažnju jer nas opominje da smo i ovog puta dobro prošli. Sem toga, astronomima je to prilika da bolje osmotre nebesko telo u prolazu. 

Bliže od ove godine asteroid (52768) 1998 OR2 će nam prići 2079. godine kada će projuriti na 2,3 miliona kilometara što je, kako rekosmo, opet bezbedno odstojanje. 

Da biste ga spazili potreban vam je teleskop od nekih 15-tak centimetara u prečniku. Mnogo vam je lakše da ga vidite na ovim Danijelovom snimcima.

Šta bi bilo kada bi ovaj asteroid udario u Zemlju? Pa ostalo bi upamćeno u istoriji za sva vremena. Pogledajte ove snimke nastale kada je u Čeljlabisnk udario jedan asteroid. Bilo je to 2013. godine. 

A taj čeljabinski asterodi je u prečniku imao svega dvadesetak metara. Asteroid (ili kometa, ne zna se pouzdano), koji je eksplodirao nad delom Tungustke oblasti 1908. godine u prečniku od preko 2000 kavadratnih kilometara oborio  je 80 miliona stabala. Ljudskih žrtava tada nije bilo jer je to telo udarilo u nenastanjen deo ogromnog Sibira. A to tele uprečniku je imao ko oko 200 metara. 

Ovaj asteroid ima, kako rekosmo, prečnik od preko dva kilometra.