Oduvek sam se divio inovatorima i pronalazačima i njihovoj sposobnosti da spoje babe i žabe i stvore nešto o čemu drugi ni ne sanjaju (dobro, možda neko ipak sanja). Zato sam o nekim pronalazačima iz nekih oblast i napisao knjigu.

Ali o pronalasku mladih inženjera iz Belorusije nisam napisao ništa, jer su me pretekli - oni su smislili avion sa eliptičnim krilima, ili kako se već zove takav oblik. Oni tvrde da je novi oblik krila mnogo bolji od klasičnog jednog ili dvostrukog, kao i da je njihovo krilo manje težine i čvršće, jer je oblik elipse sam po sebi samonoseći. Takođe tvrde da aerodinamični vrtlozi koji se sada javljaju na krajevima krila pružaju dodatnih 30% uzgona u odnosu na tradicionalno krilo, čime se znatno smanjije neophodna snaga motora i potročnja goriva.

O kakvom konstruktorskom rešenju se radi, procenite i sami. Pitam se da li u našoj zemlji postoji IKO, makar jedan čovek, koji ima makar neku sličnu ideju.

mebijusov-avion1

mebijusov-avion2

mebijusov-avion3

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: