jupiterAstronomski kamp Petničke meteorske grupe je počeo u dogovorenom terminu 28. jula i planirano je da traje do 13. avgusta. Ovo je već ko zna koja po redu tradicionalna akcija ove grupe koja radi pod okriljem Istraživačke stanice Petnica kod Valjeva. Centralna delatnost kampa je praćenje meteroske aktivnosti Perzeida. Kamp je stacioniran u planiraskom domu na Debelom brdu koji se nalazi na pomenutom prevoju negde na pola puta izmedju Valjeva i Bajine Bašte na 1055 m nadmorske visine. Smeštajni uslovi su pristojni za takav tip objekta a što se tiče onih za nas astronome posmatračkih, tu se nema šta prigovoriti. Nebo je sjajno. Naravno, samo kad je vedro... Ovo leto je neobično vlažno i sa velikim brojem oblačnih i kišnih dana. Ne pamti se da smo jedno leto ovoliko puta ložili krajem jula i avgusta. Sa druge strane, seeing ovih dana je zbog pročišćavanja neba kišom bio izuzetan. Ono što je nepovoljno prilika trenutno za nas teleskopdžije je ta što je procenat vlage pri zemlji veoma visok. Voda se bukvalno cedi sa opreme. Inače, posmatrači meteora vizuelnom metodom šalju sve podatke odmah internetom direktno IMO organizaciji (International Meteor Organization). U svrhu što boljih i sveobuhvatnijih rezultata u pogonu je i specijalna meteorska kamera visoke rezolucije. Takve dve kamere su postavljene na dve medjusobno uprte lokacije: jedna na posmatračkom poligonu Debelo brdo a druga u Zemunu na Institutu za fiziku.

Pošto i moja malenkost takodje prisustvuje ovom jako inspirativnom skupu i akciji generalno, ovom prilikom želim kao prilog ovoj poruci da podelim sa vama i jednu noćašnju webcam sliku Jupitera koja je odradjena Logitech Quickcam astromodifikovanom kamerom. Radjena je u sprezi sa Skywatcher newtn teleskopom 200/1000 mm. Ako se uspešno snadjem za jednu pozajmljenu Canon dSLR spravicu tipa 20d, rado ću raditi još snimaka, pre svega deep sky, naravno. No, o tom potom. Prvi uslov svih uslova je da bude vedro a ne ovako kao do sada.

Elem, fotografija je još uvek kako bi rekli "sirova" i nije dodatno obradjivanja nakon stack-iranja u Registax-u. U posmatračkim aktivnostima je asistirao Stevan Golubović, takodje član ovog foruma (stevansan). Dakle, njegovo gospodstvo, Jupiter: