Volite da gledate trke, a zanima vas i astronomija. Onda je ovo je pravo vreme za Vas, posmatrajte večernju trku planeta.

Ovih dana se, oko 21h, na zapadu može posmatrati zanimljiv prizor.

Sjajnu Veneru ćete lako prepoznati. Nešto levo od nje su Mars i iznad njega Saturn.

Ako pažljivije posmatrate narednih dana, lako ćete primetiti ketanje planeta jer će se međusobni položaj ovih planeta, na nebu, vrlo brzo menjati. Biće tu 'preticanja' kao u pravoj trci. Od rasporeda Saturn – Mars – Venera kakav je bio pre nekoliko dana, redosled je upravo promenjen u Mars – Saturn – Venera. Narednih dana će sve tri planete biti vrlo blizu jedna drugoj da bi tokom avgusta Venera izbila na prvo mesto i raspored postao Venera – Mars – Saturn.

Ovu 'trku' možete posmatrati uživo. Zauzmite mesto sa dobrim pogledom na zapadni horizont. Umesto navijačkih rekvizita ponesite fotoaparat i stativ, i probajte da načinite niz fotografija slikajući svakog dana.

Ako na mesto za posmatranje stignete odmah nakon zalaska sunca, možete se takmičiti u disciplini -  ko će prvi uočiti Veneru.

Zadatak je zanimljiv, jer će vam se dešavati da uočite svetlu tačku u nebeskom plavetnilu i da je već sledećeg trenutka izgubite. Nakon toga će vam trebati još dosta napora da ponovo pronađete Veneru, iako tačno znate gde treba gledati. Kako napreduje sumrak i nebo postaje sve tamnije biće lakše uočiti Veneru. Možete ovo pokušati i sa Saturnom i Marsom.

Fotografije:

15
15.07.2010.

16
16.07.2010.

28
28.07.2010.

29
29.07.2010.

30
30.07.2010.

 

Author: Jozef Šuštar