DSC_0773

U organizaciji Astronomskog društva Univerzum iz Bačke Palanke po drugi put je održan Astro-party.  Vremenske prilike su nam išle na ruku. Razvedrilo se posle skoro mesec dana kišovitog razdoblja. Malo smo bili u stisci sa vremenom jer sledeće nedelje je skup u Nišu  a sledeći vikend je Mesec u dosta velikoj fazi tako da smo sve na brzinu organizovali.

album Autor albuma: StevanMarinković

Na žalost baš zbog te stiske neki nisu mogli da dodju, ali opet je posećenost bila odlična.

Nebo je bilo kristalno čisto, a i kako ne bi kada je kiša mesec dana spirala vulkansku prašinu iz atmosfere Grnja Jaroslav je snimao sa svojim Black diamondom na heq5 a ja na ED 80 i eq6 sky scan.

DSC_0777

Snimali smo bukvalno celu noć. Na žalost snimci do pola noći na mom Canonu su bile neupotrebljive zbog pogrešnog fokusa ali snimali smo sledeće objekte.

Lagunu maglinu, Trifid i aktuelnu kometu  C/2009 R1 McNaught.

Jaroslav je snimio  Saturn i Veneru kroz okularnu projekciju.

DSC_0779

Sada predstoje silne obrade koje uobičajeno traju više nego samo snimanje.

Celo vreme su sa nama bili i Stevan Marinković, Dragan Radmilović dok su po nekoliko sati bili i Zorkić Saša, Dragan Miladinović, Stevan Erdeg, Nevena Mravik, Goran Ševo a virtualno preko mobilnog telefona i Koča, Mrdja i Miloš, Marko, koji nisu mogli doći. Nadam se da nisam nikoga zaboravio.

DSC_0784

U pauzama snimanja je bilo dobrih Astronomskih priča, dobrog roštilja, pića i svega ostalog a svi oni koji nisu bili sa nama mogu samo da žale i da se spremaju za sledeći party.

SUTRA: astrofotografije sa Neštin Star Party