Uvek ima šta da se gleda. Evo nekih sugestija za maj mesec: komete, planete, TV.

mars mesec05.18

Komete

U mesecu maju naše nebo će posetiti čak devet kometa koje vredi pomenuti, mada ni jedna od njih neće privući veću pažnju javnosti pošto će sve biti dostupne samo jačim teleskopima. 

Evo ih izlistane po redosledu kako dolaze do svog perihela:

37P/Forbes, 4. maja, 

143P/Kowal-Mrkos, 7. maja, 

253P/PANSTARRS, 7. maja, 

240P/NEAT, 1-16 maja,

66P/du Toit 19. maja, 

159P/LONEOS, 22. maja, 

107P/Wilson-Harrington, 23. maja, 

187P/LINEAR, 26. maja, 

164P/Christiansen, 31. maja.

Dakle, kometa će biti u izobilju, samo što će sve, i pri najbližem prolazu, biti daleko i sa sjajem koji može da zapazi samo vrlo jak teleskop.

Planete

Merkur

Moći će da se vidi u jutarnjim satima, ali posmatrači sa južne hemisfere će biti u boljem položaju za posmatranje ove planete

Venera

Venera je ovog meseca večernja planeta, jer će se videti uveče po zalasku Sunca. I sama zalazi oko ponoći. 17. maja proći će na 5 stepeni od Meseca.

Mars

Mars će da baš dobro da sija s obzirom na svoju veličinu, odraznu moć i udaljenost. U magnitudama njegov sjaj biće od -0,4 do -1,2. Razume se, što je broj magnitude manji to je sjaj tela veći. 

Jupiter

Maj mesec će biti odličan za posmatranje džinovske planete. Jupiter 9. maja ulazi u opoziciju (nalaziće se suprotno od Suca gledano sa naše planete), a to je idealna pozicija koju posmatrači samo poželeti mogu. Telo u opoziciji se nalazi preko cele noći na nebu, oko ponoći je u najvišem svom položaju i uopšte prolazi blizu nas.

Shodno navedenom magnituda Jupitera biće -2,5. Naravno nikako ne treba zaboraviti i četiri velika Jupiterova satelita koje će milina biti posmatrati.

A 27. maja Jupiter će se naći na četiri stepena od Meseca.

Saturn

Saturnovo vreme tek dolazi u junu mesecu, kada ulazi u opoziciju.

Uran

Uran je daleki, bledunjav svet i za posmatrače je vest kada uopšte mogu da ga vide. U maju moći će da ga posmatraju astronomi sa južne polulopte.

Neptun

Da, moći će da se vidi ranu ujutro i to je sve.

TV

E sad, ako vas nabrojano ne privlači puno, savetujem da gledate nešto sasvim, sasvim drugo.

Na Netflixu: SF serije Lost in Space i Expanse. Ovaj Lost in Space koji pominjem je iz 2018. i ne treba ga brkati sa istoimenom serijom iz 1965. niti sa filmom iz 1998. 

Seriju treba gledati na što većem monitoru i u visokoj rezoluciji sa napanjenim zvučnicima (tj. slušalicama) jer su vizuelni efekti maestralni. Serija je napeta, dinamična, ubistveno neizvesna i povremeno sasvim naivna. Vredi.

Expanse je SF misterija, krenula je treća sezona. O ovoj seriji pisali smo na njenom početku.

Sem ovih serija obavezno je pogledati i drugu sezonu Westworlda. O prvoj smo takođe.