Venera se lagano udaljava od Sunca i to će potrajati još nepuna dva dana kada će ući u svoju maksimalnu istočnu elongaciju, na večernjem nebu. Preciznije, dogodiće se to 12. januara u 11 sati svetskog vremena, tj. u 10 po našem.

istocnaelongacija

E sad, elongacija je ugao između Sunca i planete (ili nekog drugog tela) posmatrano sa Zemlje. U ovom slučaju govorimo o Veneri. Pomenutog datuma i časa, Venera će biti čak 47 stepeni udaljena od naše zvezde, imaće prividni prečnik od 24,4' i 51% njenog diska će biti osvetljeno. Magnituda Venere u tom času biće -4,4 m. Sve to činiće je odličnom metom za posmatranje, jer nam u drugim polažajima Sunce ometa pogled na ovu susednu planetu.

elongacija.skica

Sunce će tog, 12. januara, zaći u 16 sati i 21 minut, a Venera četiri sata kasnije, u 20 sati i 27 minuta. Visina Venere nad horizontom u trenutku zalaska Sunca biće 32 stepena i 40 minuta, što je sasvim pristojna visina za ugodno posmatranje. Već sada nije nikakav problem da se Venera uoči na našem nebu posle zalaska Sunca jer je odaje njen bleštav sjaj.

Nakon maksimalne elongacije Venera će početi da se približava Suncu te će 25. marta stići u donju konjunkciju, posle čega će početi ponovo da se udaljava od Sunca da bi 3. juna ušla u svoju najveću, zapadnu elongaciju.

Kako se vidi na crtažu, kada je Venera u konjunkciji onda se poravnava sa Suncem koje nam sasvim ometa da je vidimo.


Najvažnije o Veneri

10 (i više) zanimljivih činjenica o Veneri