dsc 70381

Na snimku je nova ruska laka raketa "Angara" na lansirnoj rampi kosmodroma u Plesecku. Kao sto smo pisali u nedavnom tekstu o ruskim raketama, njeno prvo lansiranje je planirano 25. juna 2014.

Snimak je pozajmljen sa sajta "Novosti kosmonavtiki".  Ovo je jedna od vrlo retkih fotografija nove ruske rakete na novoj lansirnoj rampi, specijalno napravljenoj za lansiranje serije RN "Angara" (lakih, srednjih i te{kih) koja je dostupna na web-u.


Vesti o ruskim raketama - nosačima

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: