pdf

'СОЮЗ МС-10'

ANATOMIJA KOSMIČKOG INCIDENTA

SOJUZ

Kao što smo pratili tokom ovog meseca, ova nesreća je izazvala veliku pažnju širom sveta ali i kod naših čitalaca. Posle bezmalo desetak tekstova na našem sajtu o ovoj temi, pokušaću da napravim jednu rekapitulaciju ove kratke ali istorijski nesumljivo bitne misije.

Elem, 11. oktobra 2018. osvanuo je hladan ali sunčani dan nad Bajkonurom . Divno jutro za putovanje u kosmos. Dvojica kosmonauta su započinjala seriju rituala i priprema pred odlazak na orbitu koji su već decenijama karakteristika lansiranja raketa 'Союз' sa ljudskim posadama. Aleksej Nikolajevič Ovčinin je postavljen za zapovednika misije 'Союз MС-10'. Ovčinin (1971.) je bivši vojni pilot i pukovnik u rezervi, koji je prvi put poleteo u kosmos pre dve godine. Njegov par je Nasin astronaut Tyler Niclaus 'Nick' Hague. Za Nika (1975.), još jednog vojnog probnog pilota, bio je to prvi let u kosmos. Pred obojicom je bila duga i naporna misija. Cilj im je bio da na Međunarodnoj stanici ostanu do januara 2019. kao članovi Ekspedicije 57 i 58. Do decembra 2018. trebalo je da na stanici žive sa Serenom Auñón-Chancellor, Sergejem Prokopijevim i Aleksanderom Gerstom. To je trebalo da bude rutinska misija ka ISS, a podatak da su tog puta u raketu ušla samo dvojica putnika možda je bilo najveći kuriozitet. Ali u samo sledećih nekoliko sati stvarnost je pokazala da, kada govorimo o letovima u kosmos, pridev 'rutina' postoji samo u mašti novinara i saradnika AM. Sve do proleća ove godine postojao je i treći član posade, Nikolaj Tihonov, ali je 'Роскосмос' rešio da ga ovog puta ostavi na zemlji, jer je ruski modul 'Наука', za koji je on specijalno treniran, nije poleteo na vreme. Lansitanju 'Союзa' je prisustvovao James Bridenstine (1975.), direktor Nase. Bilo je to prvo lansiranje ljudske posade kojoj je prisustvovao novi direktor...

 

SOJUZ85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(33 strane A4, 5,3 MB)
download

pdf

lansiranje

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: