Astronautika: misije

Prema pisanju Ruskog dnevnika “Kommersant”, čini se kako je krivac za gubitak dvaju satelita prilikom prošlotjednog lansiranja Ruskog Express MD2 i Indonezijskog Telkom-3 telekomunikacijskog satelita neispravan ventil na rezervoaru raketnog goriva.

PUSK

Pregledom telemetrijskih podataka pristiglih s raketnog bloka Brezze-M vidljivo je kako je očitana razina goriva već prilikom drugog paljenja raketnih motora bila preniska. Pri trećem paljenju senzor ventila očitao je nedovoljnu količinu goriva usljed čega je došlo do obustave rada raketnog motora svega sedam sekundi po njegovom uljučivanju. To je rezultiralo izbacivanjem satelita od Brezze-M te odvajanjem spremnka za gorivo.

Sateliti su umjesto u geostacionarnu orbitu dospjeli u eliptičnu s karakteristikama 300 x 5000 km. Obzirom na njihovu namjenu u toj su orbiti postali svemirsko smeće vrijedno preko pola milijarde USD. Raketa Proton-M svoj je posao odradila besprijekorno. Ne zna se što je dovelo do oštećenja ventila, vrijednog svega nekoliko stotina USD. Roskosmos nije komentirao navode dnevnika Kommersant.


Ruski debakl od 600 milijuna USD
Zakazala tehnika, ljudski faktor ili možda prijevara osiguravatelja?

Kriza Ruskog svemirskog programa