×

Obaveštenje

Lack of access rights - File '/plugins/content/mavikthumbnails/thumbnails/139x86-images-stories-Astronautika-mars-msl-2012-decent-2-MSL-Mars.jpg'

Astronautika: misije

Ovo je fantastično! Slika MSL sa otvorenim padobranom. Snimak je napravljen iz orbite oko Marsa. Slika je rezultat spoja nauke, visoke tehnologije, stručnosti i predanosti Nasinih inženjera! Svaka čast!

673727main_PIA15980-510
Veća fotografija 2047 x x1357 px

Kamera HiRise na MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) uspela je da uslika kapsulu sa padobranom tokom spuštanja u Gejl krater. U tom trenutku rover je bio oko 300 km od orbitera i preostao mu je još samo minut dosletanja.

curiosity-hirise Uvećan detalj sa gornje fotografije

Ovim je prevaziđen uspeh koji su Nasini inženjeri postigli 2008. kada su iz orbite snimili sletanje lendera Feniks:

PhoenixHiRise
Uhvaćen Feniks


Rover Kjurioziti je sleteo na Mars u krater Gejl. Bila je to izuzetno složena misija, do sada ne zabeležena u istoriji astronautike, a protekla je glatko, bez ikakvih problema. Evo snimka.

O mestu sletanja "Kjuriozitija"

LMSlogo-120Rover "Kjurioziti" je sleteo na dno kratera Gejl (Gale), 4.6 stepeni južno od ekvatora i 137.4 stepeni istočne dužine. Mesto sletanja je u ravni oblasti gde je sleteo rover "Oportjuniti" (Opportunity), i severoistočno of rovera "Spirit".

 

MSL - Prve reakcije
MSL-MarsMSL uspešno sleteo na Mars! Nasi stižu čestitke. Evo i prvih komentara za AM

Prenos sletanja MSL sa komentarima, iz minuta u minut