Astronautika: misije

exo_mars_esa_rsa_1
Marsov orbiter
exo_mars_esa-rsa_2
Marsov rover

Veliki planovi Europske svemirske agencije (ESA) o slanju dvije letjelice ka Marsu 2016. i 2018. nedavnim povlačenjem NASAe iz projekta doslovce su ostali u zrakopraznom financijsko-organizacijskom prostoru. ESA je u misije Trace Gas Orbiter, odnosno ExoMars Rover dosad uložila godine rada i znatna financijska sredstva no sama te projekte nemože ostvariti te se okrenula Ruskim kolegama u traženju zajedničkih interesa ne bi li misije ipak bilo moguće realizirati.

Jean-Jacques Dordain iz ESA te Vladimir Popovkin iz Roscosmosa parafirali su početkom aprila memorandum o mogućnostima suradnje dvaju svemirskih agencija na ovim zahtjevnim projektima. Znanstvenici i tehničari iz obaju institucija već su se složili oko raspodjele posla a do kraja ove godine zajednički plan s konkretnim ciljevima i zadacima te međusobnim obvezama mora biti definiran i potvrđen od strane politike (čitaj - financija).

Prođe li sve po planu Trace Gas Orbiter i ExoMars Rover krenuti će na svoje misije traženja života, istraživanja Marsove atmosfere i tla krajem ovog desetljeća.

Iako ovakva misija na Mars nije bila specificirana u Ruskom svemirskom programu dio početnih troškova pokriti će se iz odštete dobijene od osiguravajućg društva na ime neuspješne misije Phobos Grunt (oko 40 milijuna USD). NASA će ipak ostati u igri i to na način da će se neki od znanstvenih instrumenata za TGO čija je izrada već bila uznapredovala - iskoristiti.

Ova suradnja će i za Europljane i Ruse značiti ostvarenje cilja – nove uspješne misije na susjedni planet, u protivnom bi stotine milijuna USD već potrošenih tijekom dosadašnjeg rada doslovno propalo bez ikakovih rezultata.

Već prve nagovještaje Europsko-Ruske suradnje neki od popularno-znanstvenih novinara diljem svijeta slikovito su opisali kao dolazak konjaništva u pomoć posrnuloj vojsci pred potpunim porazom. Ostaje nam da vidimo kako će se stvari odvijati u budućnosti. Ne uspije li dogovor to će značiti izostanak novih misija na Mars za sljedećih desetak godina! U tom će vremenu najvjerojatnije sve dosadašnje letjelice oko Marsa, na Marsu pa i NASAin rover Curiosity koji se tek nalazi na putu prema crvenoj planeti prestati biti operativne.