Astronautika: misije


Tijekom subote u prostorijama Istarske razvojne agencije u Puli održano je nekoliko tematskih sastanaka u svezi daljnjeg razvoja Istarskog svemirskog programa.

svemi-made_in_istraUroš Todorović Mikšaj, Gabrijel Erman, Tomislav Cmrečnjak, Zoran Ereš, Tomislav Mujić, Petar Gljušćić, Marcela Rasonja, Marino Tumpić, Ogren variola, Zlatko Orbanić i Vilko Klein biti će nositelji razvoja i konstrukcije dvije atmosferske sonde. Sonde HISTRION-5 i HISTRION-6 te njihovi derivati biti će u cijelosti razvijene, testirane i lansirane tijekom ove godine. Lansiranje prve planirano je za jun, a druge za avgust - septembar ove godine. HISTRION-5 će po prvi puta omogućiti direktan, "real-time" prijenos slike i videa tijekom lansiranja, penjanja i leta sonde. Dvosmjerna radiokomunikacija Zemaljskog kontrolnog centra i letjelice biti će ostvarena wirless protokolima koji su već testirani. Njima će se prenositi i telemetrija.

Derivati ove letjelice biti će ispitani i tijekom njezina postavljanja i leta na paragliderima i avionima. Riječ je o sondi tkz. druge generacije a kojoj su prethodile uspješne misije ranijih sondi HISTRION lansiranih tijekom 2010. i 2011. godine. Nakon misije HISTRION-5 slijedi prijenos iskustava, konstrukcija nove opreme i uređaja te lansiranje i letovi sonde III generacije (HISTRION-6). Ta će letjelica zapravo biti konstruirana po svim standardima i zahtjevima svemirskih letjelica. Nakon njenih ispitivanja i letova na jesen ove godine konstruktori će načiniti završne preinake i podešavanja a nakon toga završna inačica HISTRION-6 biti će upućena u SAD (Interorbital systems) na njezino lansiranje u svemir koje se prema informacijama iz SAD očekuje krajem 2012. godine.

Važno je istaknuti kako se cijeli program atmosferskih sondi provodi "korak po korak" a sve u cilju da iz tog programa proizađe prvi hrvatski satelit.

Generalni medijski pokrovitelj Istarskog svemirskog programa je Regional Express.

 


II Tehnička Konferencija Hrvatskog svemirskog programa
(Astronautika/Misije)

... sati, također u prostorijama IDA-e, održati će se press konferencija za sve medije te predavanje otvoreno za javnost o dosadašnjim rezultatima programa, dogovorenim detaljima s Konferencije te planovima ...