Astronautika: misije

Kliknite na ilustracije
soyuz_lunar_flight_plan
Plan turističkog leta oko Mjeseca
Soyuz-LUNAR_configuration
Letna konfiguracija Sojuza za let oko Mjeseca

Space Adventures, privatna američka kompanija s ciljem prvih turističkih letova oko Mjeseca sklopila je ugovor s zasad nepoznatim bogatašem o zakupu jednog od dva turistička astronautska mjesta na svemirskom brodu za let oko Mjeseca. Pretpostavlja se da je ovaj ugovor „težak“ oko 150 milijuna USD a čeka se i drugi astronaut-turist s dovoljno novaca pa da misija može krenuti.

Koncept Space Adventuresa temelji se na poznatoj i provjerenoj tehnologiji te korištenju Ruskih svemirskih brodova tipa Sojuz kojima se dodaju novi moduli.

Uz jedan opitni let negdje 2014., prva dva turista (uz astronauta profesionalca koji će upravljati brodom) mogli bi se naći oko 2015. godine.

Glasnogovornik kompanije, Eric Anderson potvrdio je ove informacije te izjavio da bi nakon prodaje i drugog mjesta u Sojuzu misija trebala biti realizirana u naredne četiri godine.

Svemirski brod Sojuz s dvoje turista i jednim profesionalnim astronautom biti će lansiran prema ISSu u klasičnoj konfiguraciji. Nakon spajanja s ISSom trojac će tu boraviti 6-8 dana sve dok ne pristigne nova raketa s dva nova modula. Tada se Sojuz s posadom odvaja od ISSa i spaja s tkz BlockDM te kreće ka Mjesecu.

Block DM podrazumijeva još jedan modul nalik Sojuzu koji će astronautima pružiti potreban komoditet tijekom leta, te dopunski raketni modul čija je zadaća let do Mjeseca i povratak na Zemlju Tek stotinjak kilometara dijeliti će astronaute od Mjesečeva tla u trenucima najbližeg preleta iznad našeg prirodnog satalita.

Sam let od ISSa do Mjeseca i natrag trajati će sedam dana. Plan leta predviđa jednu orbitu oko Mjeseca i direktan povratak na Zemlju nakon toga. Ruski Sojuzi izvorno su i napravljeni za misije na Mjesec, no kako je tadašnji SSSR odustao od Mjesečeve utrke dobra, stara, iskušana tehnologija napokon će krenuti tamo gdje su inženjeri planirali prije četrdeset godina.

Drugo mjesto ove misije još je uvijek slobodno! Ukoliko raspolažete financijama reda veličine dva godišnja proračuna Istarske županije bez kojih možete normalno nastaviti živjeti Space Adventures će vas rado odvesti na najizazovniju avanturu života...


Rusija kreće u novu generaciju svemirskog turizma

Svemirski turizam kao zagađivač

Svemirski turizam