Astronautika: misije


Kliknite na ilustracije
ov_america
Raketoplan America
ov_pathfinder
Raketoplan Pathfinder
raketoplani-u-slici-i-rijeci-crop
Američki raketoplani u slici i riječi (detalj, kliknite da se učita cela karta)
ov_iznad_istre
Jedna od orbita raketoplana iznad Istre

Američki raketoplani (space shuttle), najskuplji svemirski program na svijetu čiji se troškovnik procjenjuje na preko 200 milijardi USD, tijekom godine odraditi će svoje posljednje misije. U svjetlu obilježavanja 50 godišnjice Gagarinova leta u svemir pomalo je potiho izmaknula i nimalo slučajna podudarnost; trideseta obljetnica od prvog lansiranja raketoplana Columbia 12. aprila 1981. godine. Od tada na ovamo obavljena su 133 lansiranja od čega su dva završila tragedijama u kojima je poginulo četrnaestero astronauta.

Izrađeno je osam raketoplana, od toga petero njih je letjelo u svemir, ostali su inženjerski modeli ili edukacijski primjerci. Enterprise (nije letio u svemir) se već godinama nalazi u Smithsonian's National Air and Space Museum u Virginii. On se sada miče u Intrepid Sea, Air & Space Museum (New York) a na njegovo mjestu dolazi raketoplan Discovery čije je dekomisija upravo započela nakon posljednjeg prošlomjesečnog leta. Endeavour će nakon slijetanja tijekom svibnja krenuti put Science Center u  Los Angelesu a Atlantis će nakon završetka misije u ljeto ove godine biti stacioniran u Kennedy Space Center Visitor's Complex na Floridi.

Prototip raketoplana Pathfinder nalazi se u US Space & Rocket Center u Alabami a edukacijski primjerak America nalazi se u Six Flags Great America theme park u Gurnee, Illinois. Niti jedan od ova dva nije bio namjenjem letu u svemir. Stotine različitih segmenata opreme i dijelova preostalih iz programa raketoplana biti će ili već jest podijeljeno raznim školama, muzejima, sveučilištima diljem SAD.

Svih pet raketoplana bilo je moguće vidjeti golim okom iznad Istre u njihovim misijama. Autor ovog teksta sjeća se i posljednjeg pogleda na raketoplan Columbia nisko nad zapadnim obzorjem tek par sati prije njegove katastrofe iznad teritorija SAD. Krajem travnja i početkom svibnja imati ćemo posljednju priliku za vidjeti raketoplan Endeavour a početkom ljeta prolaskom Atlantisa na našem noćnom nebu završiti će era raketoplana. Četiri desetljeća od početka rada na programu raketoplana oni odlaze na posljednju misiju - u muzeje.

 AVIONIKA SPACE SHUTTLE-A
25 окт 2009 ... Space Shuttle avionički sistem predstavlja značajan pomak u sistemu ... Pre Space Shuttle-a, aerokosmički sistemi su pravljeni od bitnih ...

Space Shuttle posteri

3 сеп 2010 ... NASA je napravila 4 plakata sa temom Space Shuttle flote, amblemima svih njihovih misija kojom se pokazuje doprinos u svemirskim letovima ...

Space shuttle šta je to

O značenju reči space shuttle i još neke zanimljivosti o šatlu.

linkovi na spejs šatlove