Astronautika: misije


Kliknite na slike
spirit_rip2
Istraživanje Marsa roverom MER_A Spirit (Duh)
spirit_rip1
Simulacija situacije u kojoj je zapeo Spirit na Marsu u NASAinim laboratorijama u cilju iznalaženja riješenja za njegovo izvlačenje

Prošlo je godinu dana mukle tišine u radio komunikaciji s NASAinim roverom Spirit na Marsu. Dana 22. marta prošle godine posljednji je put odrađena veza s robotičkim vozilom Spirit na crvenoj planeti. Otada, osim nekoliko satelitskih snimaka Spirita zakopanog u pješćanu zamku na Marsu koje su učinjene s letjelica u Marsovoj orbiti nema nikakovih vijesti od njega.

Spirit je na Mars sletio prije više od sedam godina (04.01.2004.). Tehnički radni vijek projektiran je na 90 dana, no on je dvadeseterostruko premašen. U ljeto 2009. Spirit je tijekom vožnje upao u pješčanu dinu na Marsu. Svi napori njegova spašavanja bili su uzaludni. Značajniji napredak u izvlačenju rovera iz zamke postignut je tek nekoliko tjedana prije njegova zadnjeg javljanja Zemlji. No na Marsu je tada počela jesen, pa zima i rover je u nepovoljnom položaju solarnih fotonaponskih panela ostao bez minimuma električne energije te prestao s radom. Svi pokušaji u proteklih godinu dana da se s njime stupi u kontak nisu dali rezultata. Sada je osunčanost njegovih solarnih panela najveća i rover se već trebao javiti. No to se nije dogodilo a inženjeri misije smatraju kako je na robotu došlo do višestukih gubitaka funkcije pojedinih sustava. Ipak u NASA se zasad ne predaju. Svakodnevno k roveru šalju naredbe na različitim radio frekvencijama programirane za nekolio desetaka varijanti otkaza sustava ne bi li ipak probudili davno hibernirani stroj. Ukoliko u tomu ne uspiju u narednim mjesecima morati će priznati „kapitulaciju“ i rover proglasiti izgubljenim. Njegov blizanac, rover Opportunity i dalje uspješno istražuje Marsovo tlo.