Astronautika: misije

Svemirski brod Dragon privatne američke tvrtke SpaceX obavio je danas potpuno uspješan let. U svega nekoliko sati misije uloženo je stotine milijuna USD. Brojni inženjerski tim SpaceX dosanjao je desetljetni san – privatnici ipak lete u nebo i to u punom smislu te tiječi.

dragon_08122010_b

S raketodroma na Floridi put svemira krenula je raketa Falcon-9 s svemirskim brodom Dragon kao korisnim teretom. Lansiranje, let u orbiti i povratak na Zemlju savršeno su odrađeni.

Povijesni let Falcon-9/Dragon započeo je u 16:43 paljenjem motora prvog stupnja rakete na lansirnoj rampi 40 na raketodromu Cape Canaveral, a završio u 20:03 slijetanjem Dragona na vodenu površinu Pacifika, 900km sjevero-zapadno od Meksika.

Tri sata i dvadeset minuta bilo je dovoljno da SpaceX sada s ponosom i pravom slavi veliki uspjeh. Raketa i svemirski brod uspješno su odradili sve predviđene elemente leta.

SpaceX i NASA potpisali su ugovor vrijedan 1.6 milijardi USD kojime se SpaceX obvezuje vlastitim raketama i svemirskim brodovima opskrbljivati ISS. U ugovoru su definirana tri „pokazna“ i dvanaest operativnih letova Dragona s zadaćom opskrbe ISSa te vraćanja korisnog tereta iz svemira na Zemlju.

Pokaže li se Dragon pouzdanom letjelicom pri operativnoj upotrebi, veoma je izgledna i njegova pilotirana inačica namijenjena prijevozu astronauta u svemir i natrag. SpaceX je spreman odraditi taj posao a za pripremu pilotirane inačice bile bi im potrebne tri godine.

Ovo je prvi puta u povijesti astronautike da je jedna privatna tvrtka uspjela odraditi posao koji je dosad bio „rezerviran“ samo za snažne državne ili međunarodne svemirske agencije.

Pročitajte i ovo:

Dragon, imate dozvolu za slijetanje iz svemira