Astronautika: misije

NASAina letjelica Cassini koja istražuje Saturn i njegove prirodne satelite ponovo je operativna. Nakon uočenih tehničkih problema početkom ovog mjeseca, letjelica se prebacila u tkz. sigurnosni mod rada, bez ikakovih znanstvenih istraživanja. Kontrolori misije uspjeli su u međuvremenu ponovo osposobiti letjelicu i ona od narednog tjedna započinje provoditi puni opseg istraživanja.

cassini_s2
Cassini u orbiti oko Saturna

Prilikom „liječenja na daljunu“ nisu ustanovljene nikakove pogređke koje bi mogle nepovoljno utjecati na rad letjelice i njezinih sustava tijekom narednog vremena. Računalo je sada prekonfigurirano i sve radi bez problema, izjavili su iz kontrole misije.

Letjelica Cassini lansirana je 1997., a zadnjim produženjem misije NASA je osigurala sredstva za njezino praćenje i rad znanstvenog tima najmanje do 2018.

Još o letelici Cassini

Sve o misiji Kasini

"Cassini" u vodenoj pari

Kasini misija do 2017. godine
Kasini misiji će (najverovatnije) biti odobren još jedan produžetak. I to kakav. Nakon isteka prvog produžetka 2010. godine misija se nastavlja čak do 2017. godine. Letelica je u dobrom zdravstvenom stanju ...