Astronautika: misije

kepler_1
Svemirski teleskop Kepler u svemiru

Znanstveni tim NASAe koji vodi misiju svemirskog teleskopa Kepler objavio je 04. januara na konferenciji American Astronomical Society održanoj u Washingtonu otkriće pet novih planeta oko drugih zvijezda! Riječ je o velikim planetama-divovima koje su dobili nazive Kepler 4b, 5b, 6b, 7b i 8b.

kepler_3
Shematski prikaz odnosa veličina novootkrivenih planeta prema Jupiteru i Zemlji

Svemirski teleskop Kepler lansiran je 06. marta prošle godine u nakani da svojim super osjetljivim senzorima pronađe novu Zemlju. Nakon složenog postupka verifikacije njegovih fotometrijskih istraživanja dokazano je postojanje ovih pet planeta. William Borucki iz NASAina Ames Research Center u Moffett Field, California pojasnio je kako Kepler ispunjava zacrtane parametre rada te da će u budućnosti stići i nova otkrića, i to ne samo ekstrasolarnih planeta već i protoplanetarnih diskova oko drugih zvijezda. Svi ti podaci dati će nam nedostajuća znanja o načinima formiranja i vrstama planeta u svemiru.

Novootkrivene planete spadaju u red tkz; „vrućih Jupitera". Neke od njih su veličine našeg Neptuna, a neke veće i od Jupitera. Oko matičnih zvijezda orbitiraju u vremenu od 3,3 do 4,9 dana (toliko traje jedna godina na njima - jedan ophod oko matične zvijezde). Temperature na njima se kreću od 1150° do 1650° C. Njihove matične zvijezde znatno su veće od našeg Sunca.

Jon Morse, direktor Astrophysics Division iz NASAina Headquarters u Washingtonu izjavio je kako su i očekivali da prva Keplerova otkrića budu upravo ovakvi objekti, no pravi veliki cilj je pronalazak „nove Zemlje" u životno pogodnom pojasu oko zvijezde.

U tu je svrhu Kepler opremljen specijalnim opto-elektroničkim uređajima od kojih se ističu teleskop promjera 0.95m i ccd astrokamera od 95 Mega pixela. Pomoću računala i sustava za precizno orijentiranje Kepler istovremeno opaža preko 150.000 zvijezda u nadi da će na nekima od njih prilikom mjerenja njhova sjaja zapaziti malena, gotovo neprimjetna kolebanja. To su potencijalni znakovi prisustva planeta oko zvijezda koje iskazuju takve promjene sjaja. Nakon uočavanja takvih „anomalija" divizija ogromnih Zemljskih teleskopa u koju spadaju; Keck I i II  na Hawaiima, Hobby-Ebberly i Harlan J. Smith 2.7m u Texasu, Hale and Shane u Californiji,  WIYN, MMT i Tillinghast u Arizoni te Nordic Optical Telescope na Kanarskom otočju  kreću u ciljana specifična mjerenja. Pokažu li ona da tamo nečeg ima svi se podaci još jednom obrađuju i pomoću nekoliko različitih metoda verificiraju prije nego se priznaje otkriće novog pobjekta. Inače, ovaj posao oko otkrića pet novih planeta (čime se broj novootkrivenih ekstrasolarnih planeta popeo na 400+) Kepler je odradio u svega nekoliko prvih tjedana rada.

kepler_5_AUV-510
Redosljed istraživača ekstrasolarnih planeta AXA, Gregor Srdoč (Vidulini Observatory) je vodeći u svijetu!

Kod nas u Hrvatskoj istraživanjima ekstrasolarnih planeta bavi se jedino Astronomska udruga Vidulini, a Gregor Srdoč kao voditelj tog posla s robotičkim sustavom EXO NEXT prvi je na svijetu prema fotometrijskim istraživanjima dalekih svjetova oko drugih zvijezda po AXA poretku.

Još o misiji Kepler

NASA Kepler Mission Launch

U potrazi za drugom Zemljom

KEPLER - LOVAC NA PLANETE

Misija Kepler - amimacije