Astronautika: misije

Sutra, 8 marta, se očekuje povratak letelice Dragon na Zemlju. Ona je sada spojena sa Međunarodnom svemirskom stanicom na koju je prispela 3. marta ove godine. Osnovni cilj ove misije je testiranje letelice za prevoz ljudske posade u svemir i njenog bezbednog povratka na Zemlju.

Crew Dragon approaches the ISS SpaceX
Dragon pristaje uz Međunarodnu svemirsku stanicu, 3. marta 2019. 

Let do Stanice je glatko i po planu prošao, ali letelici predstoji povratak koji je zapravo i najteži i najdelikatniji deo celog puta. Ovo posebno zato što sama letelica nije uobičajenog, simetričnog oblika što bi moglo da dovede do njene nestabilnosti prilikom ulaska u atmosferu Zemlje.

Velik broj simulacija povratka, koje su vršene tokom planiranja leta, su prošle besprekorno, samo – ostaje da se i u praksi njen bezbedan let do Zemlje dokaže. Postoji određena neizvesnost da li će se padobrani pravilno rasporediti i hoće li sistem za navigaciju dovesti brod na pravu lokaciju i, konačno, da li će se Dragon spustiti bezbedno. 

Planirano mesto spuštanja nalazi se u Atlantskom okeanu, blizu obale Floride. 

Dragon od Svemirske stanice treba da se odvoji u petak u 08:31 po našem vremenu, a u vode okeana treba da se spusti u 02:45 po našem vremenu. NASA TV će obezbediti direktan prenos ovog sletanja.

Dragon NASA


Mala Zemlja, drugi putnik broda Dragon

Dragon se spojio sa ISS

Dragon na putu do Svemirske stanice

Prvi let “Dragona” sa astronautima u junu 2019.