Astronautika: misije

Ukratko: kapsula Dragon koja je juče lansirana raketom Falkon 9 iz Svemirskog centra Kenedi na Floridi uspešno se usidrila na Međunarodnu svemirsku stanicu. 

2018 04 12 202103

U 13.51 po našem vremenu Dragon je spojen sa Stanicom, otprilike 27 sati nakon što je poleteo sa planete.

U  14.07 astronauti sa Međunarodne svemirske stanice su ušli u letelicu Dragon i izvestili da u njoj sve izgleda dobro. Oni su „uplutali“ unutra i izvršili brzi pregled. Unutra su sreli astronauta Ripley (zapravo, to je robot koji je pratio ceo let kako bi se što pouzdanije ispitali uslovi na ovom brodu za let sa ljudskom posadom). U izveštaju astronauti kažu da se čini kako je Ripley izgleda uživao u putovanju.

Nakon toga je započet 30-tominutni proces ventiliranja kako bi se izjednačile atmosfere Stanice i kapsule.

Crew Dragon approaches the ISS SpaceX

U to vreme Stanica se nalazila iznad Tihog okeana, severno od Novog Zelanda i 402 kilometra od površine planete. 

Treba naglasiti da ovim uspešnim spajanjem sa Međunarodnom svemirskom stanicom letelica Dragon još nije prošla najtežu fazu testa. Najteži ispit njegove uspešnosti tek dolazi na red, a to je hipersonični povratak na planetu. Kompjuterske simulacije povratka letelice su pokazale odlične rezultate broda, ali ipak to su bile samo simulacije i zbog toga u timu koji rukovodi Dragonom vlada blaga doza napetosti.

Sledećih pet dana Dragon će provesti spojen sa Stanicom da bi se od nje odvojio u petak 8. marta i zatim spustio u Atlantski okean.

 

Kasnije ove godine, naravno, ako ceo let Dragona, sve do sletanja u okean, protekne u redu i ako analize pokažu da je brod spreman za sledeći zadatak, krenuće misija Demo-2, sa živom posadom i tek po njenom uspešnom okončanju moći će da se kaža kako je okončana zavisnost Amerike od ruskih Sojuza kojima su od 2011. na Svemirsku stanicu putovali.