Po novim istraživanjima naučnika crna rupa udaljena oko 390 miliona svetlosnih godina izazvala je do sada najveću ikada zabeleženu erupciju u svemiru. Ta crna rupa se nalazi središtu galaktičkog jata Ophiucus.

Jata galaksija su najveće strukture u svemiru koje povezuje međusobna gravitacija i sadrže na hiljade pojedinačnih galaksija, tamnu materiju te vrelog gasa.

Crne rupe usisavaju svu okolnu materiju, ali takođe u eksploziji odbacuju malzave materije koja počne da juri ka njoj. 

ophiuchus labeled 1
Credits: X-ray: Chandra: NASA/CXC/NRL/S. Giacintucci, et al., XMM-Newton: ESA/XMM-Newton; Radio: NCRA/TIFR/GMRT; Infrared: 2MASS/UMass/IPAC-Caltech/NASA/NSF

U središtu superjata galaksija Ophiuchus u istoimenom sazvežđu (Zmijonoša) nalazi se i ogromna galaksija sa već pomenutom crnom rupom u svom središtu. Eksplozija ogromne snage stvorila je omotač gasa sa rubom označenim isprekidanom linijom na slici. 

Da je nastala takva eksplozija posumnjalo se još 2016. kada je Nasin svemirski X-zračni teleskop Chandra zabeležio neobično zakrivljenje ruba jata Ophiuchus. Naučnici su i tada spekulisali sa idejom da se radi o mlazevima koji potiču od supermasivne crne rupe, ali to je, kako su istakli, moguće jedino pod uslovom da je došlo zbilja do kolosalne eksplozije. Međutim to to studije iz 2016. nisu mogle nedvosmisleno da zaključe. 

BlackHoleExplosion
Galaktičko jato Zmijonoša je ispunjeno vrelim gasom. Na ovoj fotografiji taj gas je označen ružičastom bojom (rentgenski snimak) i plavom (redioemisija). Unutar bele pege nalazi se galaksija sa supermasivnom crnom rupom iz koje je izbija najsnažnija eksplozija. Granica zakrivljenja do koje se prostrla eksplozija nalazi se tamo gde se sreću ružičasti i plavi rubovi.

Ali onda je sledila i druga potvrda pomenute eksplozije. Novi tim naučnika posmatrao je jato Ophiuchus radio teleskopom i došao do istog zaključka. Njihovi podaci su takođe prikazivali zakrivljeni rub. Jedino objšnjenje za ovakvu sliku koju su dobili jeste intenzivna eksplozija sa rubova crne rupe. Novi podaci rezultat su saradnje timova koji rade na više teleskopa a to su: rentgenski Chanrda, evropski XNN-Newton, australijski Murchisom te indijski radio teleskop Giant Metrewave. 

Ophiuchus Supercluster
Superklaster Ophiuchus (žuta elipsa) By Andrew Z. Colvin

Dokument o ovoj eksploziji objavljen je 27. februara ove godine u časopisu Astrophysical Journal.