U Galeriji Srpske akdemije nauka i umenosti danas je uspešno završena izložba „Eksperiment Petnica“. Na zatvaranju izložbe govorili ministar prosvete i nauke Srđan Verbić i generalni direktor NIS Kiril Kravčenko.

Image00001
Ministar Verbić u obilasku Izložbe

Izložba „Eksperiment Petnica“ je sa jedne strane predstavila sva postignuća ove prestižne obrazovne institucije u ovom delu Evrope, njenu programsku raznovrsnost i oblike rada. Sa druge strane izložba je predstavila rezultate malih naučnih projekata koje su tokom 2014. realizovali polaznici programa Istraživačke stanice Petnica u jednoj od 15 oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka.

Povod za izložbu bila je upravo održana trinaesta po redu regionalna konferencija polaznika programa IS Petnica “Korak u nauku”. Ukupno 200 učesnika iz svih delova bivše Jugoslavije predstavilo je svoje ovogodišnje rezultate iz oblasti prirodnih, društvenih i tehničkih nauka u Petnici poslednjeg vikenda novembra. Na XIII petničkoj Konferenciji bilo je predstavljeno 87 naučnih radova iz 15 različitih oblasti. Putanje asteroid u blizini Jupitera, paukovi valjevskog kraja, DNK analiza kostiju sa arheološkog nalazišta, hemijska svojstva kivija, ponašanje na društvenim mrežama, samo sun neke od tema istraživanja ovogodišnjih projekata.

Istraživačka stanica Petnica se u Galeriji SANU predstavlja onim najvrednijim – bivšim i sadašnjim učesnicima programa. Sa jedne strane su poruke nekadašnjih polaznika o tome šta im je Petnica značila, a sa druge strane su rezultati projekata koje danas inspirišu mlade ljude zaljubljene u nauku.

Image00002
Kiril Kravčenko pred petničarima i gostima

Otvarajući izložbu akademik Nikola Hajdin između ostalog je rekao: „Petnica je nesumnjivo jedan od najvećih i najozbiljnijih eksperimenata i inovacija u domaćem obrazovanju. Srpska Akademija nauka i umetnosti je od samih početaka ove ideje pomagala i podržavala mlade entuzijaste u osnivanju jedne posebne organizacije koja bi okupljala mlade zainteresovane za nauku. Tadašnji predsednik Pavle Savić svesrdno je ohrabrivao osnivače Petnice da istraju i da se upuste u tada veoma neizvestan poduhvat. Njegovi naslednici na čelu ove naše vodeće kulturne i naučne ustanove takođe su bez rezervi podržavali razvoj Petnice.“

Objašnjavajući uspešnost eksperimenta Petnica ministar prosvete i nauke je obilazeći postavku rekao: „U Petnici se vežba jedna posebna disciplina – plivanje uzvodno. Mnogi bi odavno odustali i okrenuli se nizvodno kako je lakše, ali ne i Petnica. Tamo se neguje kritičko razmišljanje, timski rad, analiziranje problema, naučni metod... Zahvaljujući svemu tome Petnica je iznedrila mnoge uspešne ljude. Ne samo naučnike, nego i ekonomiste, umetnike, profesore, biznismene, bankare,...“.

Posle razgledanja Izložbe „Eksperiment Petnica“ u Galeriji SANU Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne industrije Srbije je istakao važnost saradnje NIS-a i Petnice, kao dve ustanove koje doprinose razvoju ljudskog potencijala neophodnog Srbiji. Parafrazirajući slavnog ruskog pisca Lava Tolstoja da je znanje oružje a ne cilj, generalni direktor NIS-a je rekao da Srbija sa Petnicom ima vrlo važno oružje koje može da iskoristi za svoju budućnost. On je takođe istakao da će NIS uvek podržavati ovakve projekte, te da iako trenutno kompanija sarađuje sa brojnim školama i univerzitetima, Petnica će za NIS uvek biti posebna.

„Ona je simbol Srbije, budućnosti i razvoja. NIS će uvek biti strateški partner Petnice“ zaključio je gospodin Kravčenko nakon razgovora sa polazncima obrazovnih programa IS Petnica.

„Istraživačku stanicu Petnica treba podržavati u njenoj samostalnosti, inovativnosti, sposobnosti rada sa mladima. Petnicu će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastaviti da podržava. Nadam se da će to nastaviti i NIS i mnoge druge kompanije.“ – zaključio je posetu ministar Verbić.


Eksperiment Petnica u Beogradu otvoren