(Kako će Istra (Hrvatska) uskoro morati kopirati Afrička iskustva u osvajanju svemira, nažalost biti će prekasno, zakasniti ćemo na vlak ne samo budućnosti več i sadašnjosti)


afrispaceZemlje Afričkog kontinenta aktivno koriste svemirske tehnologije i njihove društvene ali i znanstvene dobrobiti. Tijekom predstojećih godina one će postati još prisutnije i dostupnije stanovništvu, zaključeno je na skupu ministara komunikacija i informatičkih tehnologija Afričkih zemalja koji se upravo održava u Sudanu. Poneke države provode vlastite svemirske programe, neke od njih imaju i svoje svemirske agencije, no evidentno postoji potreba i želja za osnivanjem sveafričke svemirske agencije koja bi uz manji (financijski) angažman svih zemalja “crnog kontinenta” i bez nepotrebnih dupliranja kapaciteta doprinjela boljem korištenju resursa.

AfriSpace, predloženi naziv nove, zajedničke svemirske agencije Afričkih zemalja okupila bi veliki broj zemalja u istraživanju i korištenju svemira i svemirskih tehnologija predloženo je u radnom dokumentu ministarskog sastanka.

Na sličnom sastanku prije dvije godine u Nigeriji odlučeno je da sa načini studija izvedivosti ovakvog projekta. Sada je na sudionicima skupa da zacrtaju glavne pravce razvoja AfriSpace. Budemo li svi pomalo sudjelovali u AfriSpaceu u konačnici će sve naše zemlje dobiti puno, zaključeno je. AfriSpace će osim znanstveno-istraživačkih projekata značajnu ulogu odigrati i u svakodnevnom životu stanovništva Afrike bilo kroz satelitske komunikacije, metereološke satelite, mirnodospski nadzor stanja okolišta, monitoring poljoprivrede…

Nedavno smo publicirali tekst pod nazivom “Istra (Hrvatska) i Nigerija, sličnosti i razlike”. Hoće li “tehnološki razvijene zemlje” nekadašnje Jugoslavije i jugoistočne Europe koje i danas s podsmjehom gledaju na kontinent smješten južno od nas uskoro morati priznati “poraz” i blagoglagoljivo zagovarati Afrički primjer kako ustrojiti svemirsku agenciju na dobrobit svojih građana?! Svima je jasno kako sada proživljavamo tešku financijsku, društvenu i socijalnu krizu, no ostanemo li pri stajalištu kako nam je prioritet krpanje “kanalizacijske mreže” vrlo brzo ćemo se i sami, u svakom pogeldu, naći duboko unutar smjese koja putuje spomenutim kanalima. Afrikancima želimo uspjeh u njihovim vizionarskim nastojanjima a nama da se zapitamo jesmo li zaista (već) potonuli tako duboko da niti simboličnim gestama i financijama nemožemo makar simbolično isplivati i dati nadu sami sebi. Da parafraziramo riječi koje smo svojednobno slušali na jednoj tv-reklami; svemirske tehnologije naša su budućnost, ma koliko mi šutjeli o tome.. Kada ovakve članke budete čitali na naslovnicama najčitanijih medija u našoj zemlji, tek tada će se nešto zaista i dogoditi kod nas. Do tada, mediji koji objavljuju ovakve informacije jedino su što nas dijeli od tehničkog, društvenog i socijalnog ponora. Kao autor tisuća članaka na temu popularizacije znanosti i tehnike, usprkos narodnoj poslovici “bolje ikad nego nikad” smatrao bih osobnim ali i cjelokupnim društvenim porazom naslov iz budućnosti u našim najčitanijim medijima tipa; “Hrvatska preuzima Afrički model u svemirskim istraživanjima”. Znadete li da je prvi tehnološki (is)korak u svemirske tehnologije, financijski gledano, reda veličine jedne ljetne manifestacije koju si kod nas svako iole veće mjesto bez problema priušti u svojem proračunu. U tom grmu leži zec, nadajmo se da nije zatvorio svoje oči zauvijek…

 


Sličnosti i razlike između Istre i Nigerije
Nigerijski kosmos
Rusija lansira dva Nigerijska satelita
NIGERIJA – DRUGI PUT U SVEMIRU