Prvi kosmonaut Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) obaviće kosmički let u aprilu 2019. O tome su se dogovorila rukovodstva “Roskosmosa” i Kosmičkog centra Muhameda ibn Rašida.

Delegacija Kosmičke centra UEA boravila je u Zvezdanom gradu gde je sa rukovodstvom Centra za pripremu kosmonaut (CPK) razgovarala o pripremama za prvi kosmički let kosmonauta UAE. U delegaciji je takođe bilo devetoro kandidata za prvog kosmonauta UAE, među njima i dve žene. Dogovoreno je da se od devetoro kandidata, posle tronedeljnih medicinskih ispitivanja u Rusiji, odrede dva kandidata koji će po ubrzanoj šemi odmah započeti pripreme za kosmički let koji treba da bude obavljen aprila 2019. 

Emiratski kosmonaut će poleteti u kosmos kao takozvani “Učesnik kosmičkog leta” u posada broda “Sajuz MS-12”. U posada se trenutno nalaze ruski kosmonaut Oleg Skripočka (komandant) i Amerikanka Kristina Koh. Misija prvog Emiraćanina na MKS-u će trajati deset dana.

Generalni direktor Kosmičkog centra Muhameda ibn Rašida Jusuf Al Šaibani je na brifingu u Zvezdanom gradu najavio dugotrajan i strateški karakter saradnje dve države u različitim oblastima kosmonautike. Pored kratkotrajnog leta prvog emiratskog kosmonauta, planira se i misija u trajanju od 30-40 dana na MKS drugog Emiraćanina na MKS-u, koja bi mogla biti obavljena 2021. Emirati su takođe zainteresovani za investiranja na kosmodromu Bajkonur. Navodi mogućnost da UAE učestvuje u projektu obnove dotrajale Gagarinove lansirne rampe koja se koristi za lansiranja još od 1957. Moguće je da UEA sa Rusijom i Kazahstanom dogovori dugotrajniji program saradnje korišćenja Bajkonura, između ostalog i za sopstvene potrebe. Emirati na primer planiraju da prema Marsu 2021. pošalju kosmički aparat, a planira se i gradnja takozvanog Marsijanskog grada u Emiratima gde će se ljudi pripremati za buduće letove na Crvenu planetu.    

Za izbor prvog kosmonauta UAE vladalo je inače veliko interesovanje. Preko 4000 kandidata podnelo je molbe. Stručnjaci emiratskog Kosmičkog centra su među njima odabrali stotinu kandidata. Zatim je grupa od četiri ruskih stručnjaka obavila sledeći krug testiranja i odabrala devetoro kandidata koji trenutno prolaze kroz detaljna medicinska ispitivanja u Moskvi, u Institutu biomedicinskih problema (IBMP).          

e1

Direktor IBMP Belakovski se obraća kandidatima za prvi kosmički let kosmonauta iz UEA, koji se bide u prvom redu. Desno su načelnik CPK Pavel Vlasov i njegov zamenik bivši kosmonaut Jurij Malenčenko

e2

Direktor Kosmičkog centra UEA Šabani

e3

Ispitivanja kandidata iz UAE se odvijaju na velikoj centrifuge CPK-a

Govoreći o pripremama kosmonauta Emirata, rukovodilac IBMP-a Mark Belakovski je rekao da će intenzivni treninzi trajati oko pola godina, što je za kratkotrajni boravak u kosmosu sasvim dovoljno. On je naglasio da je petoro kandidata već prošlo kroz kompletna medicinska ispitivanja, dok će uskoro biti završena ispitivanja ostala četiri kandidata. Pored toga, IBMP radi sa Kosmičkim centrom Emirata na pripremi naučnog programa predstojećeg kosmičkog leta. Takođe, moguće je da kandidati koji ne budu izabrane među prve kosmonaute Emirata, budu odabrani kao članovi ekipa koje se u IBMP pripremaju u okviru nekoliko eksperimenata dugotrajne izolacije kada se simuliraju letovi posada na Mesec i Mars.   

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: