Završavaju se radovi na konfiguraciji ruske super-rakete, izjavio je generalni direktor NPO "Tehnomaš" Dmitrij Panov. "Projektni radovi na super-teškoj raketi traju već nekoliko godina. Oni su uključeni u Federalni kosmički program. Mi smo ativno učestvovali u razradi tehnologija centralnog bloka. Sada se određuje konačni izgled rakete", rekao je Panov.

Odgovarajući na pitanje o primeni komponenti novih raketa "Sajuz-5" (iz programa "Feniks") i "Angara-A5V", Panov je izjavio da se razmatra nekoliko varijanti konstrukcije koje, takođe obuhvataju projekte ovih novih ruskih raketa.

Odluka o početku eskiznog projektovanja nove ruske džinovske rakete će biti doneta vrlo brzo, pojedini izvori govore o nekoliko nedelja. Projekat je, kako smo već javljali, odobren na sastanku predsednika Putina sa rukovodiocima ruskog kosmičkog programa u Sočiju, pre nekoliko nedelja. Predsednik Putin je, inače veliki pobornik gradnje super-rakete.

Eskizni (preliminarni) deo projekta trajaće oko dve i po godine. Za to vreme, učesnici u projektu (kompanije "Energija", "Progres" i "Hruničev", centar CNIImaš) trebaju da odrede konačnu konfiguraciju nosača, njegove tehničke karakteristike i pravce primene buduće rakete.

 th  Umetnička verzija ruske super-rakete

Prva eksperimentalna verzija nove ruske rakete-nosača pod nazivom "Energija-3" biće izrađena u lakšoj verziji uz primenu tri raketna modula na prvom i drugom stepenu. Time će radovi biti ubrzani i uz značajne uštede, planirano je da ona bude prvi put lansirana 2028, odnosno oko deset godina posle američke super-rakete SLS. Raketa trenutno figuriše pod nazivom "Super-teški kompleks-3" ili "Energija-3". Broj tri u njenom nazivu označava broj raketnih modula na prvom i drugom stepenu koji, u osnovi predstavljaju rakete-nosače srednje nosivosti "Sajuz-5" na kojoj trenutno rade stručnjaci "Progresa" i RKK "Energija". Prvo lansiranje rakete-nosača "Sajuz-5" kapaciteta 17t je planirano 2022. sa Bajkonura, ali je moguće da bude obavljeno i ranije. Nova lansirna rampa za ovu raketu treba da bude napravljena na Bajkonuru za dve do tri godine.

Nosivost "Energije-3" će biti u rangu između 68 i 72 tona, u zavisnosti od primene na trećem stepenu raketnog motora na tečni vodonik. Njena osnovna primena će biti da inženjerima omogući da steknu iskustva za razvoj sledeće verzije nazvane "Energija-5". Ona će imati pet raketnih blokova "Sajuz-5" na prvom i drugom stepenu i njena nosivost će biti u rangu od oko 100t. To je bila nosivosti rakete-nosača "Energija" koja je krajem 1980-ih dva puta lansirana.   

Osnovna namena buduće ruske super-rakete će biti za lansiranje komponenti mesečeve orbitalne stanice i modula mesečeve baze koju Rusija planira da sagradi pre 2040. U ovom projektu će najverovatnije učestvovati i Evropska kosmička agencija. U daljoj perspektivi, biće korišćena u okviru programa istraživanja Crvene planete.   

Russia Moon.Station Roscosmos

Ruska mesečeva baza  

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: