Drugo lansiranje kineske rakete-nosača CZ-5 završeno je neuspehom. Za vreme šeste minute leta otkazao je jedan od motora centralnog bloka.

Lansiranje je obavljeno 2. jula 2017. U 19.23č po lokalnom vremenu (11.23 UTC) sa rampe No101 kosmodroma Ven Čan u južnoj ostrvskoj provinciji Haj Nan. Raketa-nosač CZ-5 (“Dugi marš-5”), koja je sa 24t nosivosti najjači kineski lanser, poletela je sa eksperimentalnim telekomunikacionim satelitom “Ši Djian-18” (Shijian). Za vreme šeste minute lansiranja, otkazao je jedan od dva motora YF-77 centralnog bloka rakete-nosača koji radi na tečnom kiseoniku i tečnom vodoniku. Sa umanjenim pogonom, raketa je sledeća četiri minuta nastavila let, ali je na etapi rada drugog stepena došlo do njenog raspada.         

Ovo je bilo drugo lansiranje rakete CZ-5 (imala je premijeru novembra prošle godine).

lansiranje jul

maxresdefault

Ovaj neuspeh će se odraziti na buduće planove Kine u kosmosu. Raketa-nosač CZ-5 je okosnica ambicioznog kineskog kosmičkog programa koji obuhvata njenu primenu za lansiranje modula orbitalne stanice i medjuplanetarnih i mesečevih aparata. Pored toga, CZ-5 je u osnovi budućeg projekta kineske super-rakete nosivosti oko 100t kojom najmogoljudnija zemlja sveta namerava da osvaja Mesec i druga nebeska tela.    

Takodje, 18. juna, Kina je doživela još jedan neuspeh. Za vreme rada trećeg stepena rakete-nosača CZ-3B došlo je do prevremenog gašenja njegovog motora. Korisni teret, satelit “^žun Sin-9A” namenjen za radio– i TV-prenose, je dospeo na neplaniranu orbitu. Iako tehnički satelit ispravan, satelit je zbog niže orbite trenutno neuoptrebiv. Kineski inženjeri sada pokušavaju da ga primenom njegovih korekcionih motora prebace na orbitu sa koje bi mogao biti koliko-toliko operativan.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: