Prodanovic

Dobar glas širio se o Tijani Prodanović od kad se vratila u Novi Sad i kada sam se, pre dva meseca, konačno upoznao s njom imao sam utisak da pričam sa starim znancem. Evo kratke priče o Tijani. Zapamtite je. Ako nameravate da se bavite astronomijom, trebaće vam.

Završila je "Jovinu" gimnaziju u Novom Sadu i zatim odlučila da se posveti astrofizici. Tako je otišla u Beograd na studije. Njeni roditelji nisu bili baš oduševljeni tim izborom, jer posao astrofizičara, kako im se činilo, nije obećavao neko dobro plaćeno radno mesto i ugodan život. Otac joj je još dugo, izokola sugerisao neke sasvim druge mogućnosti školovanja. Ali šta može jedan otac kada njegova ćerka donese odluku da postane astrofizičar? Pa zapravo ništa, sem da bude ponosan. I tako je Tijana provela četiri godine u Beogradu, pokupila diplomu, a onda odletela u Ameriku.

U SAD je studirala na Univeristy of Illinois at Urbana - Shampaign. Taj univerzitet je, između ostalog, poznat po najboljim mogućim kompjuterima. Čak i Hal iz Odiseje 2001 vuče neke korene sa tog univerziteta. Nakon pet godina vratila se kao doktor nauka. Imala je ponude da ostane u Americi, da se zaposli i nastavi svoj naučni rad na izvoru znanja, ali dr Tijana Prodanović se vratila u svoj rodni grad. Tu odluku je donela kad je čula da se u Novom Sadu otvorio smer astronomije pri fizici. Ima neke prednosti, kaže Tijana, raditi u manjoj sredini i razvijati istraživanja od početka. Sem toga, ovo je ipak 21. vek, vek kada tehnologija omogućava da stanujete na jednom, a radite na drugom kraju planete. Sa svojim saradnicima iz SAD Tijana je u stalnom kontaktu i njen naučni rad se ne prekida, bilo gde da stanuje.

Dakle, zaposlila se u Novom Sadu i studentima astronomije predaje spektroskopiju. Sa svojim studentima razvila je dobre radne odnose, neopterećene formalnostima. Oni joj se obraćaju sa "ti" i veoma je poštuju. Inače, od studenata se i ne razlikuje puno, pa kad ide na ispit izgleda kao da ona polaže. Bio sam svedok nekoliko puta njenog iskrenog zadovoljstva kada je neki njen student dobio visoku ocenu na ispitu. Bila je ove godine na našem kampu. Sjajno se uklopila u sredinu. Svirala je na gitari i držala predavanje o nastanku čestica nakon Velikog Praska. Njene omiljene teme su gama zračna astronomija, tamna materija, kosmični zraci, nukleosinteza itd.

(Iz Astronomije broj 27, 2007.)