Što se održavanja optike teleskopa tiče postoje dve suprotstavljene škole.

Po jednoj, koju zastupaju ortodoksne teleskopdžije sa decenijskim iskustvom i navikama - ogledalo ne treba dirati. Oni kažu: „Dok se na ogledalu ne nakupi prst prašine – ne dirajte ga. Optika je osetljiva, a prašina gruba. Svaki bris izaziva oštećenje ogledala. I najmanje zrnce prašine izgrebaće optiku. Ne dirajte.“

Druga škola zastupa suprotan stav. Njeni pobornici na tvrdnje prvih kažu: „Ma neee, ta kakvi. Nije optika toliko osetljiva i pažljivim čišćenjem nećete je oštetiti. Pa čak ako biste je slučajno i oštetili to bi bilo toliko sitno da ne biste ni primetili. A ako bi se desilo da toliko oštetite ogledalo da se neki trag čišćenja i primeti opet će te s takvim ogledalom dobiti mnogo bolju sliku nego sa prašnjavim ogledalom. Znači, čistite.

Evo dole postupka pranja ogledala. Za vas demonstrirao prof. Dušan Mrđa, koji inače kaže:

DMrdja Ja za pranje optike koristim isključivo 96% etanol. Možda se neke "teleskopdžije" neće složiti  da je to pravi izbor, ali mi moje iskustvo duže od 25 godina govori da se optika i reflektora i refraktora može njime perfektno očistiti, bez da izaziva bilo kakva oštećenja optičke površine, odnosno refleksionog sloja ogledala, ili antirefleksionog sloja sočiva.
   

o1

o2

o3

o4

o5

o6

o7

o8

o9