Interesantna analiza našeg čitaoca povodom članka Šta bi se desilo kada bi nestalo Sunce

sunce detalj

Run on the Seamens Savings Bank during the Panic of 1857Finansijska panika u SAD 1857. (Wikipedia)

Bilo bi zanimljivo posmatrati kako bi se ljudi snalazili.

Političari i vlasnici velikih firmi bi bez znanja javnosti prisvojili upravljanje nad nuklearkama i termoelektranama koje bi čuvala vojska. Isključili bi struju udaljenim područjima, a kasnije i selima jer bi se zbog mraka i hladnoće potrošnja momentalno utrostručila.

Nakon sedam dana kada bi temperatura stigla do nule počele bi da se samoorganizuju gerilske grupe građana, svesni da samo dobro ugrejani mogu da dožive još 7 dana, pa možda još 7.

Krenulo bi se u bezdušno divlje sečenje šuma, a bogme i parkova u centru gradova.

Mnogi bi se iznapijali i smrzli jer je kraj ionako pitanje dana. U večnom mraku bi ubrzo došlo do opšteg haosa, pljačkanja svega i svačega. Lekari i policajci bi se u roku od 48h razbežali kud koji mili moji svesni da provode poslednje dane sa svojim porodicama, a i ovako nisu baš ludi za svojim poslom.

Imućni bi očas posla ispraznili supermarkete i apoteke i krenuli da prave zalihe po podrumima.

Svi koji imaju neko oružje bi imali druge ideje, kad je već kod imućnog komšije pun podrum. Počelo bi pravljenje luksuznih stanova u bivšim rudnicima na par stotina metara ispod površine zemlje, dnevnice za radnike bi bile u hiljadama evra jer niko ne bi hteo da radi 10 dana pre smaka sveta, svestan da neće imati kada i na šta da potroši zarađeno.

Svi koji imaju milijarde pokušali bi da dođu do boljeg skloništa ispred onih koji imaju samo milione.

Sve današnje logike bi izgubile smisao i svako bi pokušao da nađe neku svoju. Zbog usijanja prenosa podataka mobilni operateri bi smanjili protok svima koji imaju jeftine pakete i pustili brz internet samo odabranoj manjini.

Momentalno bi se rasprodali svi generatori struje, a odmah bi poskupela i nafta kao i svi derivati. Odjednom bi postalo neophodno imati privatnu cisternu i par agregata, jer bi svakako ubrzo došlo do nekih restrikcija, a mrak bi postao saveznik kriminalaca. Sa pijaca bi nestalo stoke koja bi ionako morala da bude zaklana u prvih 10-ak dana.

Salence