LOGO-ISP

Uprkos svim problemima i pritiscima Istraživačka stanica Petnica odlučila da raspiše konkurs za učesnika na njenim programima u 2014. godini

Petnica
Foto: S. Milovanović, IS Petnica

Upravna tela Istraživačke stanice Petnica su odlučila da, iako još nisu ispunjena letošnja obećana države da će podržati ovu jedinstvenu obrazovnu evropsku instituciju, nastavi sa organizacijom programskih sadržaja u 2014.

„Mi smo uvek bili optimisti. Nadamo se da će se političari urazumiti, a da će se među poslovnim kompanijama pojaviti još onih koje će poput NIS prepoznati značaj Petnice. Posle 31. godine rada ne možemo stati, iako bi to neki najradije želeli.“ – kaže Vigor Majić, direktor Petnice.

Istraživačka stanica Petnica je danas otvorila konkurs za novu generaciju motivisanih, talentovanih srednjoškolaca iz cele Srbije, ali i regiona bivše Jugoslavije, koji vole prirodne, tehničke ili društvene nauke.

Poziv se odnosi za sve srednjoškolce izSrbije i drugih zemalja regionakojima jezik nije barijera, a voleli bi da se oprobaju u naučno-istraživačkom radu, da se druže sa vršnjacima sličnih interesovanja, da nauče nešto novo, da istraže svet oko sebe.

Istraživačka stanica Petnica, podstičesve učenike, ne samo one sa najboljim rezultatima u školi, da se usavršavaju, prošire svoje vidike i isprobaju nešto novo. Ocene nisu presudan faktor u selekciji, jer je motivacija i interesovanje mnogo važnije.

Rok za prijavljivanje je30. novembar 2013. Dokumentacija je dostavljena svim školama, ali se može preuzeti i na internet sajtu www.petnica.rs.

Istraživačka stanica Petnica podstiče učenike iz svih sredina (bez obzira na veličinu mesta stanovanja ili školovanja) i bez obzira na socio-ekonomsko stanje u porodici da se prijave za učešće na Programima u 2014. godini. Stručni selekcioni tim će posebno obratiti pažnju na kandidate koji dolaze iz malih i/ili siromašnih sredina. Finansijsko stanje škole ili porodice ne sme biti selekcioni faktor za izbor najboljih učesnika Programa u Petnici.

Istraživačka stanica Petnica (ISP) je samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti ISP su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Programi ISP obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka. Glavnina programa ISP je namenjena osnovnoj ciljnoj grupi – učenicima srednjih škola, tj. mladima u uzrastu od 15 do 19 godina. ISP samostalno vrši izbor učenika koji će se pozvati da učestvuju na programima.