Pod pokroviteljstvom Nemačke službe za akademsku razmenu (DAAD) u Istraživačkoj stanici Petnica je prethodnog vikenda održana međunarodna škola neuronauka za studente postdiplomskih studija.

Petnica-DAAD-neuronauke
Učesnici škole (foto: IS Petnica)

Plakat 2013 01U saradnji nemačkih i srpskih stručnjaka na čelu sa profesorom Rudolfom Rubzamenom osmišljen je trodnevni program za studente master i doktorskih studija iz regiona bivše Jugoslavije, posvećen tehnikama istraživanja u neuronaukama.

„Vrlo je važno iskustva ljudi sa fronta naučnih istraživanja iz velikih evropskih laboratorija i instituta, preneti i budućim naučnicima, kako bi se oni na odgovarajući način uhvatili u koštac sa pravim izazovima. Posebno je važno da evropske zemlje poput Nemačke pomognu unapređenje nauke u zemljama u razvoju.“ – kaže profesor Rudolf Rubzamen, koordinator ovog programa finansiranog od strane ove nemačke agencije.

Učesnici ove letnje škole su imali prilike da u najmodernijim uslovima, kakve pružaju laboratorije Istraživačke stanice Petnica, praktično nauče određene veštine i metode koje se primenjuju u istraživanjima u neuronaukama.

„Okupili smo 20 dobrih studenata iz Makedonije, Srbije i Crne Gore kako bi radeći sa stručnjacima iz Nemačke i Srbije, dobili priliku da u uslovima koji postoje u novoj Petnici, usavrše najmodernije tehnike, i da se međusobno povežu, kako bi im budući naučni rad bio lakši i uspešniji“ – kaže mlada naučnica Ana Parabucki koja je koordinirala realizaciju ovog programa u Petnici.

Neuronauke uključuju skup naučnih disciplina koje proučavaju nervni sistem sa različitih aspekata uključujući strukturu, funkcije, evoluciju, razviće, genetiku, fiziologiju, farmakologiju, patologiju, biofiziku...