Na danas završenoj XVI Međunarodnoj astronomskoj olimpijadi u Alma Ati u Kazahstanu srpski tim osvojio tri bronzane medalje. Na olimpijadi je učestvovalo 5 takmičara i to Dušan Šobot (bronza), Aleksandar Miladinović (bronza), Ivan Tanasijević (bronza), Luka Bojović i Vladimir Sredojević. Tim su predvodili Ivan Milić sa Astronomske opservatorije Beograd i Nikola Božić iz Istraživačke stanice Petnica.

DSC_0706

Na ovoj olimpijadi, održanoj u najvećem gradu Kazahstana, učestvovalo je 19 zemalja. Olimpijada je održana od 22. do 29. septembra 2011.

Takmičenje se sastojalo iz tri celine. Na teorijskom delu se rešavaju teorijski problemi iz astronomije i astrofizike. Na posmatračkom se proverava znanje korišćenja teleskopa, snalaženja na noćnom nebu i poznavanja nebeskih tela. Na praktičnom delu se rešavaju problemi sa obradom rezultata posmatranja i merenja. Sve ovo na kraju daje krajnji zbir bodova.

Pored takmičenja učesnici su imali priliku da upoznaju Alma Ati, njegovu okolinu, ali i da posete Astrofizički institut i Univerzitet. Kazahstan ovih nedelja proslavlja i XX godina nezavisnosti, pa je ova olimpijada bila i deo svečanog obeležavanja ovog jubileja.

Za Astronomski magazin iz Kazahstana

Nikola Božić