Astronautika: misije

Crveni auto na putu prema crvenom planetu

Na prostorima „brdovitog Balkana“ još uvijek u prvim objavama informativnih emisija pratimo „životno važne“ rasprave o tome je li poneki brežuljak ili komadić mora s ove ili one strane granice i tko je „čiji“, tko su nam roditelji ili gdje su nam bili preci za vrijeme ovog ili onog rata. Istovremeno, u svijetu koji cijeni znanje imaju pametnijeg i znatno zanimljivijeg posla.

falcon heavy presjek

Početkom naredne godine SpaceX će lansirati raketu Falcon Heavy, najjaču raketu današnjice na planeti. Radi se o monstrumu čija startna masa iznosi  gotovo milijun i pol kilograma, visine je nešto preko sedamdeset metara. Sastoji se od tri raketna bloka (zapravo rakete) Falcon 9 sa kapacitetom da u nisku Zemljinu orbitu ponese koristan teret mase debelo preko šesdeset tona a prema Marsu gotovo sedamnaest tisuća kilograma! Dva ili čak sva tri raketna bloka moći će se ponovo koristiti u narednim misijama obzirom je SpaceX već „doktorirao“ na spašavanju raketnih blokova nakon lansiranja.

Kod prvog, testnog, lansiranja novih raketa malo je tko spreman u teretni prostor postaviti stotine milijuna ili milijarde eura vrijednu letjelicu. I to s razlogom, vjerojatnost da nešto pođe po zlu, da raketa eksplodira ili ne odradi svoj planirani posao veoma je velika. Tada se obično postavlja tkz „glupi teret“, volumensko-masena maketa opremljena tek telemetrijski važnom senzorikom.

tesla na putu za mars Elon Musk A

Elonu Musku i ekipi iz SpaceX-a je takav pristup „dosadan“ pa su prvo lansiranje teškog sokola (Falcon Heavy) odlučili učiniti iznimno atraktivnim i medijski  zanimljivim. U teretnom prostoru nalaziti će se crveni sportski roadster Tesla! Bude li sve proteklo po planu Tesla će se uputiti prema Marsu i zajedno sa crvenim planetom orbitirati oko Sunca. To je pravi primjer entuzijazma i inventivnosti u pristupu znanosti i tehnologijama. Uskoro će cijeli svijet pričati o automobilu Tesla „na“ Marsu. Kakva li je to samo besplatna reklama i informacijska udica za mlade ljude željne karijere u istraživanju i osvajanju svemira.

Kad Tesla uđe u svoju planiranu orbitu sa Marsom tamo će ostati milijunima godina. Jednog dalekog dana taj Tesla Roadster će postati pravi svemirski muzej ljudske inventivnosti i naših nastojanja da ne ostanemo zauvijek u kolijevci, kako je to proročanski rekao K.E. Ciolkovski prije više od stotinu godina. Nažalost, postoje velike šanse da se mi ovdje i tada budemo nadglasavali i mlatili oko toga je li Nikola Tesla „naš ili njihov“.

tesla na putu za mars Elon Musk B