Tarantula!
Snimak z Australije
 

LMC Tarantula LRGB700

Veće verzije Tanatule
Snimljeno mojim 102 mm f/7 APO i STL-11000 (koja ima chip 24 x 36 mm), ali čak i tako vidno polje je premalo da pokaže punu veličinu Magelanovog oblaka.  LRGB plus H-alfa kompozit, ukupno 2 sata ekspozicije sa mesta koje redovno očitava >21.95 mag/arcsec^2 (Bortle 1 do 2, kako kad, zavisno uglavnom od skyglow-a)

 

 

VELIKI MAGELENOV OBLAK (Large Magellanic Cloud - LMC) je satelit naše galaksije i udaljen je od nas svega 163 hiljade svetlosnih godina. Kao takav je prvo izuzetno sjajan (itekako vidljiv golim okom) i drugo vrlo velik (preko 10 stepena!)  tako da se vidi puno toga kroz teleskop. 

Izuzetno je bogat H-alfa regionima, a najveći i najmarkantniji je svakako Tarantula maglina. Kroz UHC ili OIII filter i malo veći teleskop (preko 30 cm) vidi se toliko toga da je apsolutno nemoguće skicirati. Moj 40 cm Dobson je dovoljan da čitavu noć provedete u tom delu neba i ne vidite sve. Sa 1 m Dobsonom morate da se pripremite i dobro se držite za merdevine jer će vam uzvik, da ne kazem urlik, zasigurno izbiti sav vazduh iz pluća !!!

Inače sama Tarantula je jako sjajna u H-beta i O-III i njeni centralni delovi su čak i na fotografijama plavo-zeleni. 


Još od Bratislava

Barnard's Loop

Maglina Rosetta - Bokove globule

 
 
Bratislav Ćurčić
Author: Bratislav Ćurčić
Bratislav Ćurčić se bavi astronomijom, pravljenjem teleskopa i astrofotografijom još od davnih gimnazijskih dana, pre bezmalo četiri decenije. Od 1988 uživa u prelepom južnom nebu iznad Australije (kao i u prelepim "ovozemaljskim" predelima širom prastarog južnog kontinenta). Kad ne pravi teleskope ili ne pešači Outback-om sa rancem na leđima onda planira nove teleskope ili nova putovanja. Sledeći projekat mu je pravljenje 300mm katadioptričkog astrografa (dva ogledala i tri sočiva), kao i poseta poljima oko Mundrabille u Zapadnoj Australiji, gde je pronadjen jedan od najvećih meteorita ikada na Zemlji . "Samo" 5000km vožnje, prava sitnica :-)

Zadnji tekstovi: