Pored sveg planiranja mesecima ranije odakle ćemo da gledamo pomračenje, morao sam da pronalazim rezervnu poziciju praktično pred sam polazak zbog (ne)očekivane gužve na putevima. Izabrali smo sporedni put #159 koji spaja Torrington, Wyoming sa ... pa ni sa čim zaista. Nadao sam se da će ta pozicija biti malo manje popularna. Posle nekih 3.5 sata vožnje od mesta gde smo imali motel (Brush Colorado) stigli smo u Torrington i onda su počele gužve. Ali ništa strašno, još uvek je bilo rano (oko 8 ujutro, mi smo krenuli u 4:30) tako da nije bilo panike. Nastavili smo na sever, prošli liniju maksimalnog pomračenja i stali nepun kilometar dalje, gde već nije bilo skoro nikoga.

Album ovih fotografija u originalnoj veličini

1

Parkirao sam auto blizu ograde i počeo da sastavljam skalamerije.

2

3

Pogled na Sunce je potvrdio da je solarni minimum definitivno prošao. Nekoliko velikih pega krasile su (ili kvarile, kako se već uzme) površinu. To je već bio dobar znak, jer pege i aktivnost predviđaju dobru koronu. Uskoro, tačno u sekundu, Mesec je krenuo svoj pohod preko Sunca.

4

Sledećih par sati smo pratili pohod.

5

Jedna po jedna, pege su nestajale a uzbuđenje raslo ...

6

Sunce se bližilo maksimalnoj elevaciji (pomračenje je počinjalo skoro u podne, tačnije u 11:45 po lokalnom).

7

Temperatura je rapidno opala u zadnjih 15 minuta. Do te mere da smo obukli košulje i bluze. Svetlo je počelo da kopni, i sve je počelo da dobija nestvaran izgled. Sumrak, a Sunce je ipak visoko na nebu! Senke postaju neprirodno oštre.

8

EclipseDroid aplikacija na telefonu koja je kontrolisala fotoaparat počela je glasno sa odbrojavanjem. 10, 9, 8, 7 ... a ja sam osetio kako se ježim, ne od hladnoće već od iščekivanja. Znao sam šta sledi i šta će da se desi, ovo mi je bio četvrti totalitet, mogao je da bude i dvadeset četvrti, svejedno osećaj je neverovatno jak. 

Baily's beads!!!!

9

Korona već postaje vidljiva, a iznenađenje su protuberance na drugoj strani!  Čujem klicanje ljudi u daljini, navijanje i zvižduke, kao na utakmici.

10

Prsten se već prekida Mesečevim planinama na rubu. Senka juri brzinom od skoro kilometar u sekundi - ovog puta nisam imao šanse da je vidim, jedni put kad sam to uspeo (i čak video shadow bands) je bilo kod Horgoša 1999. 

Totalitet počinje! 

11

2 minuta i 31 sekunda. Zvuči dosta ali ja znam da u ovim uslovima vreme protiče daleko, daleko brže...

Pokušavam da se setim plana, šta sam sve još hteo da vidim. Mozak ne radi, jednostavno ne mogu da odvojim oči od okulara i spektakla koji priroda tako retko pruža.

12

Na svu sreću telefon radi svoje. Klik, klik, klik, neumorno. Po prethodno planiranom skriptu treba uslikati 68 ekspozicija različite dužine.  

13

To će omogućiti da se korona zabeleži u celosti.

14

Na nebu su već vidljive ne samo sjajnije planete već i sijaset zvezda. Transparentnost atmosfere je izuzetna. Regulus je zaista neočekivano sjajan (mislio sam da je Merkur!) 

15

Korona je masivna, i prelepa. Pruža se skoro 10 stepeni, a struktura je nešto što do sad nisam video. Najfiniji filamenti, petlje, čvorovi, trake, prosto neopisivo.

Okolo već vlada skoro potpun mrak. Samo je horizont osvetljen, kao da zora sviće sa svih strana istovremeno!

16

Mesec definitivno počinje da pokazuje svoje lice, sa morima i kraterima (Earthshine).

17

Ali vreme leti neumitno. Aplikacija upozorava da je kraj blizu i odbrojava ponovo. Protuberance na drugom kraju Sunca rastu do neverovatnih razmera, hromosfera već proviruje. Kraj je blizu.

18

Dijamantski prsten (Baily beads) ponovo!

19

20

21

Telefon upozorava  "stavite filtre i naočare".

22

I zaista, već je presjajno da se gleda golim okom a kamoli kroz teleskop. Dva i po minuta ...???? Nemoguće !

23

Parcijalne faze su izgubile svaku draž. Sećanja na pravi spektakl su još uvek previše jaka.

Postajem svestan da putem ponovo prolaze automobili. Vreme je da se pakujemo.

Povratak je bio kao kroz neki san. Pamtim gužve na putevima. Naš put nazad je bio produžen par sati, ali ništa u poređenju sa ljudima koji su putovali iz Casper-a u Denver. Moji astro-kolege iz lokalnog društva su putovali skoro 12 sati i stigli u hotel u 3 ujutro!

24

E sad ono glavno što se verovatno očekuje u ovom izveštaju. Posle nekoliko nedelja procesiranja, stakiranja, maskiranja, filtriranja, koristeći raznorazne softvere (Fitswork, MaxIm DL, RegiStar, AstraImage, Photoshop ...) došao sam do neke varijante koja DONEKLE ali zaista samo donekle dočarava šta se moglo videti u okularu.  

25

Pogledajte ovu fotografiju u originalnoj veličini

Protuberance su bile daleko više očigledne, Mesečevi detalji su bili daleko suptilniji, detalji u koroni daleko finiji ali na žalost to su mane monitora i ograničenog opsega.

Svejedno, uživajte koliko možete, i dajte sve od sebe da nekako, negde vidite ovo uživo. 

ALBUM FOTOGRAFIJA U VEĆIM REZOLUCIJAMA

MALA ŠKOLA POMRAČENJA SUNCA

Pomračenja u tradiciji

pomracene1Pomračenje Sunca -  šta je to pomračenje Sunca, koji tipovi pomračenja postoje, kako se odvija...

jedanipoMPomračenje Sunca - tehnika - koji uslovi su potrebni da bi došlo do pomračenja Sunca

totalno  Zanimljivosti o pomračenjima Sunca

ecl   Najznačajnija pomračenja Sunca

maksimum   Pomračenja: Saros

Bratislav Ćurčić
Author: Bratislav Ćurčić
Bratislav Ćurčić se bavi astronomijom, pravljenjem teleskopa i astrofotografijom još od davnih gimnazijskih dana, pre bezmalo četiri decenije. Od 1988 uživa u prelepom južnom nebu iznad Australije (kao i u prelepim "ovozemaljskim" predelima širom prastarog južnog kontinenta). Kad ne pravi teleskope ili ne pešači Outback-om sa rancem na leđima onda planira nove teleskope ili nova putovanja. Sledeći projekat mu je pravljenje 300mm katadioptričkog astrografa (dva ogledala i tri sočiva), kao i poseta poljima oko Mundrabille u Zapadnoj Australiji, gde je pronadjen jedan od najvećih meteorita ikada na Zemlji . "Samo" 5000km vožnje, prava sitnica :-)

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...