Astronauti u svemiru dobivaju na visini – sličan eksperiment možete napraviti u obitelji!

norishige kanai

Da, u bestežinskom stanju tijela astronauta se izdužuju. Pravu medijsku pažnju posljednjih dana zadobio je japanski astronaut Norishige Kanai nakon njegove izjave na društvenim mrežama kako je u samo četiri tjedna na ISSu narastao više od devet centimetara te da se boji hoće li moći ući u Soyuz prilikom povratka na Zemlju. Ta je informacija bila dovoljna da mediji diljem svijeta a posebice u zemlji izlazećeg sunca ispune svoje udarne prostore viješću o astronautu koji u svemiru raste brzo poput salate.

Kanai je ubrzo revidirao početnu informaciju rekavši kako je narastao samo dva centimetra te da se pogrešno izrazio. Prekasno za medijsku strku i komentare brojnih sunarodnjaka koji su poželjeli da i sami iskuse život sa dodatnih deset centimetara, u visinu.

  fluktacija visine covjeka
  Spinal Cord

Prosječna visina odraslog muškarca u Japanu je 171cm. Kanai sa svojih 180cm tamo spada u red visokih muškaraca, a kad bi tijekom boravka na ISSu zaista dobio još 10-tak cm postao bi pravi „košarkaš“. Nije jasno je li se Kanai „zezao“ kad je objavio početnu informaciju ili je zaista povjerovao ruskom veteranu svemirskih letova Shkaplerovu kad mu je ovaj nakon mjerenja u šali rekao da je narastao skoro deset cm. Uvidjevši medijsku pažnju, i nakon ponovnog mjerenja visine objavio je točnu informaciju; sada je visok 182cm.

Čovjekovo tijelo na ISSu ne pritišće sila teža te se spinalni prostori, razmak između pršljenova, kralježnice šire a time se tijelo produžuje. Normalno je da astronauti u svemiru na taj način „narastu“ dva do pet centimetara, ovisno o trajanju misije i tjelesnoj konstituciji. Ubrzo po povratku na Zemlju visina tijela se vraća na staro. Kanai je zajedno sa Antonom Shkaplerovim i Scottom Tingleom 17.XII prošle godine lansiran u Soyuzu MS-07 iz Baikonura ka ISSu kao član Ekspedicije 54/ 55.

Fenomen privremenog tjelesnog rasta možemo vrlo jednostavno i sami isprobati, doduše u nešto manjem obimu nego da smo u svemiru. Izmjerite točno svoju tjelesnu visinu rano ujutro nakon lijepo prospavane noći i navečer nakon napornog rada i dugog stajanja na nogama. Uvidjeti ćete da postoji razlika u visini, ujutro smo nešto višlji nego navečer i to iz razloga jer se naša kralježnica u snu odmara a spinalnmi prostori pomalo šire. Ukoliko vam kažu kako se čini da ste ranim jutro u krevetu nekako duži – u tome ima poprilično istine. Eto prigode za antivirtualno obiteljsko druženje. Metar, olovku i papir u ruke pa mjerite, zapisujte, napravite grafikon i obojite ga zaboravljenim drvenim bojicama iz djetinjstva...

Bestraga, zašto da samo pročitate članak? Ajde, napravite to sa svojim ukućanima. Uostalom kada smo zadnji puta kao obitelj svi zjedno bili preokupirani nekom zgodnom sitnicom i dobro se zabavili. Da vidimo tko je najviše narastao tijekom noći! Tko zna, možda i bez pomoći kamera i gps lociranja otkrijete tko se mlađih (ili starijih) članova domaćinstva noću iskrada iz kuće J .