13. mart

Otkriven Uran

Uranus_Final_Image

>> Na današni dan 1781. otkrivena je sedma planeta solarnog sistema, Uran.Otkiće pripada nemačkom muzičaru i kompozitoru Vilijamu Heršelu koji je svoju karijeru razvijao u Britaniji, pa preko izrade teleskopa iz hobija postao astronom. Otrkiće Urana uvelo ga je u istoriju među najveće astronome.
William_Herschel
HerschelTelescope
Sir Frederick William Herschel, nemački: Friedrich Wilhelm Herschel
(1738 -  1822)
Replika teleskopa s kojim je Heršel otkrio Uran (Wikipedia)

Uran-Zemlja

 

 

Više o Uranu:

URAN


 

 

 

>> Takođe na današnji dan, 1930. Clyde W. Tombaugh je objavio da otkrio planetu "X" koja će potom dobiti ime Pluton (po današnjoj klasifikaciji Pluton je planeta patuljak).

ClydeTombaugh

Lowell_astrograph


Clyde William Tombaugh
(1906 - 1997)
Astrograf kojim je Tombo otkrio Pluton

Možda će vas i ovo interesovati...

Biografije: Klajd Tombo

Klajd Tombo se rodio 4. februara 1906. u siromašnoj porodici na jednoj farmi u blizini Stritora u državi Ilinois, SAD. Jedne vedre noći 1918. ...

Više o Plutonu

Pluton

Kako i zašto je Pluton toliko različit od drugih planeta?

Još od kako je otkriven 1930. godine ispostavilo se da Pluton poseduje takve osobine, koje ga izdvajaju od svih ostalih osam planeta Sunčevog sistema i čine ...

 


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: