27. januar

>> Na današnji dan je 1951. u Nevadi (NTS) izvedena prva nuklearna proba. Bačena je kilotonska bomba u Frenchman Flatu, jednom od poligona 100 km od Las Vegasa. Do 1968. samo na ovoj lokaciji biće detonirano 5 bombi, ali sve veće snage.

>> Na današnji dan 1967. počelo je prikupljanje potpisa je za Sporazum o otvorenom kosmosu. Rusi, Amerikanci i Britanci su se dogovorili da će Mesec, planete i ostali objekti biti javno dobro i da se ne smeju koristiti u smeru razvoja oružja za masovno uništavanje (WMD). Do prošle godine 99 zemalja je pristupilo ovom sporazumu.

>> Na danjašnji dan 1967. tokom testiranja na rampi u Cape Canaveralu (tada Cape Kennedyju) izgoreo je komandni modul "Apolla 1", i tom prilikom izgoreli su R. Chaffee, V. Grissom i E. White, koji su trebali da polete put Meseca. Problem je izbio u elektro-instalacijama, a tragediju je pojačala atmosfera od čistog kiseonika u kabini.

 


Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: