AP12goodshipNa današnji dan je 1969. godine lansiran "Apolo 12", druga uspešna misija na Mesec, i ukupno šesta misija iz ove serije sa ljudskom posadom. Lansiranje C. Conrada, A. Beana i R. Gordona usledilo je samo 4 meseca nakon istorijskog leta "Apolla 11". Sa Meseca su doneli 34,35 kg uzoraka tla.

Kliknite na slike

 

Bean_Descend_sm
Apollo12Visor_sm
Apollo_12_LRO_sm
Alan Bean izlazi iz LM
A. Bean. U njegovom viziru vidi
se Pete Conard
Mesto sletanja Apola 12

Na današnji dan 2003. je otkrivena Sedna (90377), udaljeni trans-neptunski objekat (523 AJ), i jedan od preko 70 kandidata za planetu patuljka. Do danas je samo 5 objekata u ovoj klasi: Ceres, Eris, Pluton, Haumea i Makemake.

sedna_crop

Više o...

Apolo 12

Misija Apolo u brojkama

Sedna

Još nešto o Sedni

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: