auv logoU suradnji Industrijsko-obrtničke škole Pula i Astronomske udruge Vidulini izrađena je posebna astronomska „kupola“ (CubeDome) namjenjena smještaju jednog od robotiziranih teleskopa pri Vidulini Observatory.

Riječ je o jedinstvenom tehničkom dizajnu koji je kao takav i patentiran u RH. Objekt ima radni naziv „CubeDome“ (u slobodnom prijevodu; kocka-kupola). Omogućava smještaj i zaštitu od vremenskih nepogoda i utjecaja atmosferilija robotiziranog teleskopa za svim pratećim sustavima unutar objekta. CubeDome je dimenzija 1200 x 1200 x 1400 mm. Nosiva konstrukcija izrađena je od metalnih profila, oplata bočnih stranica od OSB materijala,dok je krovni dio prekriven tankim aluminijumom.

Posebnost i inovativnost CubeDome ogleda se u mogućnosti potpunog podizanja gornje trećine objekta i njegova preklapanja unatrag, a što omogućava punu slobodu kretanja teleskopa te njegovo pozicioniranje/opažanje/praćenje ma koje pozicije/objekta na nebu bez ikakove opstrukcije. Upravo je to riješenje, mogućnosti pozicioniranja i opažanja teleskopa bez opstrukcije, uz jednostavnost i cijenu izrade, ono što se dosad u svijetu nije primijenilo u kategoriji robotičkih teleskopa do 0.300 m.

Zajedničkom projektu Industrijsko obrtničke škole Pula i Astronomske udruge Vidulini prethodio je inicijalni sastanak i dogovor o suradnji ravnatelja škole Petra Gavrića i voditelja udruge Marina Tumpića tijekom veljače ove godine. Ravnatelj je u ovaj projekt ušao vidjevši u njemu potencijal stvaranja nečeg novog i izazovnog nadasve imajući u vidu kako će na realnom projektu od početka do kraja raditi učenici škole stjecajući konkretna, primjenjiva znanja i vještine uz odgovornost za realizaciju „realne, opipljive“ konstrukcije koja se tijekom mjeseci materijalizirala u praktikumu škole.

Dragan Basara, nastavnik praktične nastave, preuzeo je na sebe zahtjevan posao dorade i definiranja tehničkih detalja CubeDome nakon čega su učenici Ia i Ib (automehaničari, odnosno autoelektričari) pod njegovim mentorstvom i pomoći prionuli izradi. Petnaestak mladih ljudi sa oduševljenjem je tjednima radilo na CubeDome, paralelno radeći i na umanjenoj verziji koja će u suradnji za Zajednicom tehničke kulture Istarske županije (Željko Košara) te Savezom inovatora Istarske Županije (Đani i Leo Pincan) biti prikazana na nekim od predstojećih sajmova i izložbi inovacija i tehničkih unaprijeđenja. Pomoć u nabavci materijala nesebično je pružila tvrtka MICK d.o.o. iz Poduzetničke zone Galižana (Dario Rajko), te Bauhaus, poslovnica Pula dok je Pulski RegionalExpress ( www.regionalexpress.hr ) generalni medijski pokrovitelj projekta.

Mladu učeničku ekipu sačinjavale su učenice i učenici Ia i Ib razreda u slijedećem sastavu;

Automehaničari: Grah Mateo, Horvat Tomislav, Kersan Endi, Knežević Kristijan, Lukin Marko, Moscarda Steffani, Rekić Smajo i Kovačević Daniela.

Autoelektričari: Brgić Saimon, Čulafić Daniel, Dusman Noel, Knežević Nikola, Pilat Saša, Rašović Andrej, Travalja Korado i Esati Denis.

Krajem majaCubeDome će biti transportirana iz Pule u Viduline na svoju permanentnu lokaciju pri Vidulini Observatory. Slijedi njezino postavljanje i testiranje zajedno sa pripadajućom astronomskom, optičko-elektroničkom i drugom opremom te probni rad cijelog kompleksa na istraživačkim projektima traženja novih i supernovih te neotkrivenih promijenjivih zvijezda i planeta oko drugih zvijezda. Taj posao će uz mentorstvo Gregora Srdoča (Vidulini Observatory) raditi studenti i astronomi suradnici i članovi Vidulini Observatory u ljeto ove godine.

Zadovoljstvo suradnjom te pozitivna reakcija učenika na projekte ovakvog i sličnog tipa već je donjela dogovore za buduće zajedničke poduhvate.

 
 
         
Kupola 9   kupola 5   kupola 4
kupola 1   kupola 6   kupola 8
kupola 2   kupola7   kupola10
kupola11   kupola12