Astronomski-savez-logomemorandum

Međunarodna saradnja Saveza astronomskih društava i astronomskih sekcija Vojvodine započeta je ove godine na Andrevlju u vreme Mesijeovog maratona. Tada su vođeni zvanični razgovori sa mađarskom delegacijom koju je predvodio dr Hegediš. Sa naše srane razgovor je vodio dr Dušan Mrđa.

Ovih dana usledio je i prvi konkretan rezlutat razgovora sa Andrevlja

---

Po preporuci naših kolega iz Mađarske i uz poziv organizatora konferencije „Visual methods in teaching astronomy“, predstavnici SADASVOJ-a su otišli na ovaj dvodnevni skup u Temišvar. Simpozijum se održavao 27. i 28. maja u prostorijama Fakulteta za fiziku, Univerziteta Vest u Temišvaru i Astronomske opservatorije Temišvar. Bila su prisutna dva predstavnika udruženja SADASVOJ: Janko Mravik i Rade Marjanović.

 temisvar

Univerzitet Vest u Temišvaru

logo

Logo konferencije i

Laslo

naš domaćin Laszlo Farkas

Učesnici su predstavljali svoj protekli rad, što smo mi iskoristili da predstavimo dosadašnje i buduće aktivnosti SADASVOJ-a. U toku skupa smo posetili stanicu za  monitoring sunčevog zračenja (koju kolege Rumuni popularno zovu „Solarna opservatorija“), zatim samu Opservatoriju, kao i Eksperimentarijum u kom se kroz razne simpatične oglede i eksperimente ljudima približava fizika. Drugog dana je usledio okrugli sto povodom učlanjenja u Međunarodnu Asocijaciju Planetarijuma „Carpatica“. SADASVOJ je postao član tog udruženja, razmatrani su dalji pravci saradnje i dogovorena je izrada zajedničkog sajta. Svi smo se potom razišli zadovoljni postignutim dogovorima o saradnji.

sasasvoj

Naslov našeg predavanja,

teleskop

teleskopi Opsertvatorije Temišvar i

carpatica

logo Udruženja „Carpatica“