Noćas tačno u 23 sata počela je sednica Upravnog odbora Saveza astronomskih društava Srbije (SAAS). Predsedavao je Milan Milošević, potpredsednik SAAS i predstavnik AD „Alfa“ iz Niša koji je nakon konstatacije da postoji kvorum za odlučuvanje predložio dnevni red sastanka. Najvažnija tačka dnevnog reda je bila: „Izglasavanje nepoverenja predsedniku Draganu Radmiloviću“.

SAAS je osnovan 26. februara 2010. godine sa ambicijama da i formalno (jer neformalne veze postoje odavno) poveže astronomska društva Srbije. Formiran je Upravni odbor u kojem svako AD ima jednog svog predstavnika i koji se kao izvršni organ Saveza stara o sprovođenju ciljeva Saveza. Upravni odbor po Statutu rukovodi radom Saveza između dve sednice Skupštine.

I sve je lepo počelo u, kako su to astronomi amateri i navikli, prijateljskoj atmosferi. Za predsednika Saveza je izabran Dragan Radmilović kao predstavnik AD „Ruđer Bošković“ iz Beograda i koji kao penzioner sa besplatnom kartom u železničkom saobraćaju može da putuje po Srbiji i obavlja poslove Upravnog odbora.

„JEL JASNO“

A onda su počeli problemi. Ispostavilo se da AD „Ruđer Bošković“ neće da pristupi Savezu, a i da predsednik ima nešto drukčije stavove o radu Saveza. Umesto da radi u skladu sa stavovima Upravnog odbora predsednik je počeo da izdaje naređenja. Na primer 17. juna prošle godine ovako se mejlom obratio svojim kolegama:

„hOĆU DA MI DO UTORKA STIGNE KLASIČNO PISMO SA ODLUKOM SVAKOG ad DA SE OVLAŠĆUJE TAJ I TAJ DA OTVORI ŽIRO RAČUN DA SU RAČUNO POLAGAČI 1,2,3,dO UTORKA DA STIGNU PISMA. A ONDA NASTAVITE DA SPAVATTE A PUSTITE ONE KOJI HOĆE DA RADE4 I DA IDU NAPRED. JEL JASNO.“

A počele su i uvrede, a kažu, i pretnje, zatim podmetanja, pa i političke insinuacije i deljenje našeg Saveza na one iz Vojvodine i one iz ostalog dela Srbije, te pokušaji da se ta društva zavade.

Sve to kulminiralo je masovnim nezadovoljstvom i pokretanjem sednice za razrešenje.

Evo kako je Srđan Penjivrag obrazložio prvu tačku dnevnog reda:

„Mnogi od nas sarađuju odlično od 1997. godine. Nikada nam nije bio potreban advokat niti sud kako bismo radili u zajedničkom interesu i popularisali astronomiju. Dragan Radmilović ne samo što je blokirao rad Saveza već je napravio situaciju da članice pomišljaju da napuste Savez. Pre će ga uništiti nego se povući. To će se i desiti ukoliko ostane predsednik ili ne prizna odluke UO.

Predsednik saveza Dragan Radmilović se grčevito bori da ostane na toj funkciji, arogantan je, vređa i u svađi je sa polovinom članova Upravnog odbora. Preti sudom proteklih dana, trudi se da pravnim smicalicama ostane predsednik, a zaboravlja da je DRUGARSKIM i PRIJATELJSKIM dogovorom postavljen na to mesto MIMO pravila i statuta.

Iskreno mi je žao što je došlo do ove situacije. Mi smo imali dobru saradnju u početku, ali drugi sa njim nisu. Proteklih dana je pokušao da unese razdor u astronomska društva iz različitih regiona. Dok mu za “Alfu” to nije pošlo za rukom, uspeo je kod Milutina Milankovića iz Zrenjanina.

Dakle, Dragan Radmilović je drugarski/dogovorom postavljen na mesto predsednika jer “Ruđer” nije član Saveza tako da ni Dragan ne može biti u UO, a samim tim ni predsednik. Tokom ovog vremena kršio je Statut više puta (npr. postavio je Zorana Tomića u Nadzorni odbor, a nema to pravo). Sada Dragan Radmilović licemerno traži da SVE bude po propisima, da sve bude po Statutu, još preti i sudom.

Dragan Radmilović je:

- uzurpirao  vlasti u Savezu,

- flagrantno kršio dogovore,

- imao samovolju u odlučivanju bez ikakve konsultacije sa Upravnim odborom,

- arogantno, netaktično i prosto komunicirao sa članovima Saveza

- bojkotovao maraton i kamp, najveće astro dogadjaje u ovom delu Evrope

Dragan Radmilović je trebalo da se povuče još ranije kada je video da postoje problemi, da ljudi traže njegovu smenu. Trebalo je da nastavi saradnju sa nama kao član, da ostanemo prijatelji. Danas je doveo Savez do tačke gašenja.

Njegovo ismejavanje Astronomskog društva “Milutin Milankovic” iz Zrenjanina u toku jučerašnjeg dana je nešto što ja neću dopustiti. ADMM napušta Savez ukoliko Dragan ostane predsednik. A ja lično sa Draganom Radmilovićem ne želim više nikakvu dalju saradnju.“


Nakon rasprave i iznošenja argumenata određeno je glasanje i evo rezultata:

Glasanje o smeni Dragana Radmilovica

Sednici UO prisustvuje 6 od 10 članova.

Rezultati glasanja:

  • Aleksandar Zorkić (AD Lira, Novi Sad) - ZA smenu
  • Milan Milosevic (AD Alfa, Niš) - ZA smenu
  • Rade Marjanović (AD Novi Sad, Novi Sad) - uzdrzan
  • Janko Mravik (AD Univerzum, Bačka Palanka) - ZA smenu
  • Filip Leskaroski (AD Milutin Milanković, Pančevo)  - ZA smenu
  • Srđan Penjivrag (AD Milutin Milanković, Zrenjanin) - ZA smenu

Nisu prisustvovali:

  • Miljan Srejić (AD Andromeda, Knjaževac)
  • Zoran Vučićević (AD Orion, Ivanjica)
  • Enes Maljevac (AD Novi Pazar, Novi Pazar)
  • Dragan Radmilović (AD Ruđer Bošković, Beograd ???)

Odlukom vecine prisutnih u UO Dragan Radmilovic vise nije predsednik Saveza.