Otići preko granice mogućeg  i vratiti se

IMG 0048

Na današnji dan, 11. jula 2010. sa poligona u Vidulinima na put u nepoznato otisnule su se dvije bespilotne atmosferske letjelice Astronomske udruge Vidulini. 

Poleteo

Po prvi puta sa naših prostora samostalno izrađene tehničke tvorevine trasirale su put k zvijezdama, tek nakon nešto više od godinu dana od pokretanja Istarskog svemirskog programa – Prvog hrvatskog svemirskog programa (01.05.2009.) dvije letjelice grabile su visinu prolazeći troposferu, tropopuzu i ušle u područje stratosfere. U 18:23 poletjela je sonda HISTRION-2 opremljena tehničkim uređajima i kamerom a nešto kasnije (18:44) njezin je put slijedila sonda HISTRION-1A u kojoj se nalazio prvi Istarski „astronaut“. Mali plišani medvjedić u suradnji s UNICEFom vidio je svijet onako kako je to radio Boldy iz Zvjezdanih staza. Njegova je sudbina ostala nepoznanica do danas. Sonda HISTRION-1A nije bila opremljena uređajima. Prema računalnim predikcijama putanje vrlo je vjerojatno otišla visoko iznad Jadranskog mora. HISTRION -2 uspješno je obavila svoju misiju iako je tijekom leta na visini oko 15.000 m iskusila prejake turbulencije, možda se čak susrela i sa snažnom zračnom rijekom obzirom je spojni dio pokidan a sonda neplanirano izvršila grubo sljetanje nedaleko Bala bez padobrana. Spasilački tim krenuo je u potragu za HISTRION-2 u 19:52, pronađena je u 21:05. Pedesetak ljudi direktno ili indirektno bilo je uključeno u ovaj pionirski poduhvat. Uspjeh HISTRIONa-2 i pored svih nepoznanica te neočekivanih problema omogućio je stjecanje iskustva za letjelice koje su usljedile tijekom narednih godina. Sva oprema kao i sama letjelica danas se čuva u prostorima Astronomske udruge Vidulini kao povijesni artefakt, podsjetnik na vrijeme kada smo poželjeli krenuti put svemira te to i napravili. Danas, deset godina kasnije ljestivica je podignuta još višlje, puno višlje.

Pogeldajte album slika o ovom događaju album

Uspješno povijesno lansiranje stratosferskih sondi ... Ova sonda nije opremljena elektroničkim uređajima. HISTRION-2 – sonda s tehničkom opremom i uređajima za fotografiranje Zemlje iz bliskog svemirskog prostora. ...Kreirano 12 jul 20104.

Povijesno lansiranje stratosferskih sondi iz Vidulin ... s prvim Hrvatskim “astronautom” – malim plišanim medvjedićem (hvala UNICEFu) koji u bliski svemirski prostor nosi poruke mira, edukacije i suradnje među narodima. HISTRION-2 – sonda s tehničkom opremom ...Kreirano 10 jul 2010