Prvi je dan zime iako nam po meteorološkim podacima to tako baš i ne izgleda. Studen nam tek predstoji. No ima jedna dobra informacija za sve one zimogrozne željne mora i Sunca.

More nam je tu blizu kao konstanta no Sunce tijekom godine „prešetava“ po nebu a uz „naginjanje“ planete te njeno kruženje oko matične zvijezde sve skupa dovodi do promjene godišnjih doba.

Zimi Sunce izlazi na jugoistoku a zalazi na jugozapadu, ljeti pak izlazi na sjeveroistoku a zalazi na sjeverozapadu i tada se u meridijanu (čitaj; u podne) nalazi jako visoko iznad horizonta.

No dobro, to smo više manje sve znali i prije čitanja ovih redaka. Gdje je tu ona dobra informacija s početka teksta? Prvim danom zime zaustavljeno je „putovanje“ Sunca prema jugu a samim time dan se više neće skraćivati. Doduše, mimo „školskog gradiva“ dani s početkom zime, ne postaju duži. Za prvu promjenu morat ćemo pričekati 26. decembar. Sunce će se toga dana zadržati minutu duže na našem nebu nego danas. Taj produžetak dana nije ravnomjerno raspoređen na jutro i večer! Sunce će i nadalje izlaziti sve kasnije ali će i zalaziti kasnije. Evo kako izgleda matematika promjene trajanja dana; prvog dana zime (22.decembar) Sunce je izašlo u 07:41 a zašlo u 16:26. Dana 26. decembra Sunce izlazi u 07:42 a zalazi u 16:28 (minutu duži dan). Početkom Nove godine, 03. januara Sunce će izaći najkasnije tijekom godine (07:44) a zalazak će biti u 16:35, dan će tada (u odnosu na današnji, prvi zimski dan) biti duži punih šest minuta! U nedjelju 04. januara 2015. izlazak Sunca prvi će puta krenuti sve ranije (07:43), zalazak će pak biti u 16:36. Dan će trajati osam minuta duže a tu promjenu polako ćemo početi osjećati u svakodnevnom životu a ne samo u astronomskim podacima. Otada će noć sve više i sve brže uzmicati pred zrakama svjetla koje dopiru sa naše matične zvijezde. Istina, biti će potrebni mjeseci da opet zaronimo u toplo more ali priča o sunčanju na plaži i brčkanju u moru upravo je počela. Vrijeme je da pomalo počnemo razmišljati o novim kompletima za plažu, pa makar to bile samo sunčane naočale, ručnik i zaštitna krema ako nas već recesija (ili životna filozofija) odmakne od novih ljetnih krpica za prikrivanje erotičnih dijelova tijela.

mici-i-sunce

NAPOMENA!

Podaci o izlascima i zalascima Sunca te trajanju dana izračunati su za lokaciju Vidulini (45.1406°N, 13.8489°E) a izraženi su u lokalnom vremenu (UT+1)!