Sonce_oblaci

U sredu je u Makedoniji bio jedan od novopečenih praznika (neki svetac, ko će ga znati ima ih ko pleve), ali se se malo i razvedrilo pa smo ja i Martin otišli da nabrzinu pokušamo da slikamo Sunce sa dve malo veće pege koje nose brojeve 1131 i 1133. Rešili smo da redukujuemo opremu pa smo u toj redukciji preterali i potpuno zaborabili da ponesemo Kornonado teleskop. Tako smo nosili samo Skopos  80mm  ED i Orion od 150mm reflektor. Slike celog Sunca su napravljene kroz Skopos sa telekonvertorom x2, a slike pega su napravljene u okularnoj proekciji na Orionu. Malo su mutne ali je nabrzinu slikano i nismo postigli izgleda dobar fokus. Na Skoposu e slikano kroz bader foto foliju a kroz orion smo zaboravili da izvadimo foliju za vizual pa smo kroz nju slikali.

Sonce_full

Posle dužeg vremena sam uživao u posmatranju Sunčevih pega i nadam se da će ih uskoro biti više i većih . Na kraju su nas oblaci ipak sustigli pa je možda i bolje što nismo nosili puno opreme, jer taman bi je sklopili i onda bismo morali da je skupljamo zbog oblaka.

Pega_big

Sunčeve pege

Sunce: Površina Sunca, Pege

Ove tamne oblasti nazvane su pege. One najčešće imaju dimenzije od oko 10.000 km,
približno veličini Zemlje. Kao što se vidi na slici, pege se najčešće ...

29 мар 2010 ... Pozdrav iz Pazove, evo da svečano otvorim sezonu ovim snimcima Sunca. Bogami, prašina je dobro napadala na teleskop, red je da se skine. ...

O Sunčevim pegama

Sunčeve pege se sastoje od vrelog gasa a izgledaju crne zato što se nalaze okružene mnogo toplijom fotosferom. Kada bismo nekako mogli da pomerimo pege sa Sunca (ili jednostavnije, zaklonimo svetlost fotosfere) pege bi izgledale vrlo sjajne, onoliko sjajne koliko i svako drugo telo zagrejano do temperature od 5.000 K.

28. godine pre nove ere u Kini sačinjen je verovatno prvi zapis o Sunčevim pegama. Pojava je opisana kao 'isparenje veličine novčića'.

Prvo teleskopsko osmatranje pega objavio je  J. Fabricijus, holandski astronom 1611. ali je pege posmatrao verovatno još 1610. Šajner je pege uočio marta 1611. dok je Galileo tvrdio da je pege posmatrao novembra 1610. (oko prvenstva je nastala čitava, vrlo žučna polemika). Galilej je u osnovi tačno objasnio suštinu pega, dok je Šajner smatrao da su pege tamna tela koja se kreću oko Sunca na bliskom odstojanju. Kasini je mislio da su pege planine koje izviruju kroz sjajnu površinu Sunca.


Author: Radan Mitrović