Nakon neuobičajno mirnog i (pre)dugog minimuma Sunčeve aktivnosti koja se ogleda kroz brojnost i veličinu Sunčevih pjega, posljednjih nekoliko dana svjedoci smo povećane aktivnosti naše zvijezde.

sunce-28102009_globalno
Snimak Sunca od 28.10.2009.

Pod oznakom 1029 krije se najveća pjega na Suncu zapažena tijekom ove godine. Znatno je veća od cijele naše planete! Sunčeve pjege manifestiraju se kao tamnija područja na Suncu izrazite magnetske aktivnosti. One zapravo i nisu tamne, no njihova je temperatura oko 1000°C niža od okolne na Sunčevoj površini (fotosferi) te ih mi vidimo kao tamna područja na Suncu.

Iako se u unutrašnjosti Sunca temperatura mjeri u milijunima stupnjeva Celzijusa, ona na njegovoj površini iznosi "svega" 6000°C!

sunce-28102009_detalj
Snimak područja oko pjege 1029 u visokoj rezoluciji

Tijekom ove godine bez pjega na Suncu protekla su 232 dana (78% vremena). Od ulaska u minimum aktivnosti tijekom 2004. godine pa do danas Sunce je bilo bez pjega ukupno 743 dana. Uobičajni minimum aktivnosti traje 485 dana! Ciklički periodi aktivnosti Sunca s prosječnim trajanjem od 11 godina (min-max-min, puna perioda) još uvijek nisu dovoljno dobro istraženi. Zna se kako postoji dokazana korelacija između klimatskih prilika na našoj planeti i Sunčeve aktivnosti. Što je Sunce mirnije to su temperature na Zemlji niže.

Sadašnja pjega oznake 1029 pripada tkz. 24-tom po redu Sunčevom ciklusu od vremena Galilea (početak XVII stoljeća) odkada se opažaju događanja na našoj zvijezdi. Pripada "C" klasi pjega prema Ciriškoj klasifikaciji. Statistički gledano postoji oko 5% šanse da se iz nje razvije snažna Solarna flara klase "M" u narednih 24 sata. Ukoliko se tako nešto dogodi, a flara krene na put baš prema našem planetu moguća je pojava polarne svjetlosti i na nižim geografskim širinama!