Kako da sačuvate vaš privatni život u vreme društvenih medija?

Howard
Bryce Dallas Howard
 
Brajs Dalas Hauard je glumac, reditelj, pisac i producent sa dubokom ljubavlju prema zanatu pripovedanja.


Odrastajući u žiži javnosti, multidisciplinarna autorka Brajs Dalas Hauard iskusila je poznati pritisak da deli svoj život sa svetom na društvenim mrežama. Međutim, uz nepokolebljivo vođstvo svoje majke, Haurad je naučila da postavi lične granice i uživa u lepoti ličnih trenutaka. U ovom ličnom govoru, ona priziva mudrost tri generacije svoje porodice kako bi nas podsetila da "lični život čini javni život vrednim življenja".

Uključite / isključite prevod dole desno: strelica

PrivatanZivotTED 1

PrivatanZivotTED 2

PrivatanZivotTED 3

  

  

 
Tijana Vrtelova, Translator
Milenka Okuka, Reviewer
 
00:00
Godine 2016, snimila sam epizodu serije “Crno ogledalo” pod nazivom “Nosedive”. Reč je o ženi koja se zove Lejsi i živi u svetu budućnosti gde svi ocenjuju vaše društvene interakcije. Za one koji je nisu videli, mali spojler. Ja dobijam nervni slom veoma se trudeći da se dopadnem.
 
00:26
Mnogima je epizoda delovala veoma poznato. Do nedavno, samo je mali procenat ljudske populacije živeo svoj život javno. Premda nismo još uvek ušli u svet “Crnog ogledala”, započela je nova era.Svako ima pristup svetskoj publici. Svi živimo javno. Neki radije nego drugi. Prisutan je pritisak da o sebi delimo više nego što želimo. Često se osećamo kao da nemamo izbora. Kako bismo ostali bitni. Uklopili se. Napredovali. Ostali vredni poverenja i dopadljivi. Prihvaćeni i shvaćeni.
 
01:13
Ova nova kompulzivna potreba za samoizlaganjem verovatno je najveći društveni eksperiment u istoriji. Donosimo odluke o našim ličnim granicama, koje menjaju naše živote bez uputstva i bez presedana. Srećom, postoji šema. Svako ko je ikada živeo u žiži javnosti kao sportista, političar, zabavljač. prošao je kroz neku verziju ove situacije.
 
01:46
Moja tata je javna ličnost od svoje pete godine: kao glumac, dete glumac i kasnije kao režiser. Ja sam glumica od svojih ranih dvadesetih. Zapravo, moja porodica je u zabavljačkom poslu već tri generacije, boreći se sa tim kako da rukovodi sopstvenom izloženošću poslednjih 70 godina. Moja mama, Šeril, nikada nije htela da bude u centru pažnje javnosti. Jendostavno je volela čoveka koji tamo jeste.
 
02:17
Moja mama je upoznala mog tatu, Rona, kada su oboje imali 16 godina. Do tog trenutka, ona je letela sama avionom, pridružila se čisto muškom streljačkom klubu, učestvovala u gomili tuča i pomogla svom samohranom ocu da odgaji njene mlađe sestre.Hoću reći, moja mama je bila jedna strastvena, zauzeta mlada osoba koja je prvo ignorisala pažnju poznatog momka iz njene srednje škole. To su bile rane ’70-te, moj tata je bio poznat po ulozi Opija u seriji “Šou Endija Grifita”, i ubrzo nakon toga snima pilot epizodu nove serije pod nazivom “Srećni dani”. Većina ovoga nije doticala moju mamu. Jedino što je gledala na televiziji bile su “Zvezdane staze”.
 
03:01
(Aplauz)
 
03:02
(Smeh)
 
03:03
Živa istina. Nakon što su konačno udružili snage, nakon što ju je on zapravo tri puta zaprosio i nakon što su dobili decu, moja mama se pretvorila u pravu ženu-ratnicu, spremnu za odbranu. Međutim, sve dok nisam u predškolskom dobila filmski scenario kako bih ga prosledila tati...
 
03:29
(Smeh)
 
03:31
moja mama nije shvatala da se njegova vidljivost širi na celu porodicu i da će ona morati da nas pripremi za nešto što ni ona sama nikada nije iskusila. Odrastanje u žiži javnosti. Ovo je podrazumevalo ekstremne roditeljske taktike. Prvo: bez tetošenja, ikakvog. Kao dete sam se jako plašila zmija, pa mi je mama nabavila zmiju za ljubimca.
 
04:00
(Smeh)
 
04:02
Kada sam na svom prvom klavirskom recitalu pobegla sa scene plačući, moja mama je insistirala da ostanem i podržim svoje vršnjake. Godinama kasnije, kad se moj sin namrštio na leš vevericekoji je naša mačka ostavila na prilazu za kola, Šeril ga je naterala da počisti ostatke.
 
04:22
(Smeh)
 
04:24
Moja mama je htela da nas ojača kako bismo bili hrabriji i sa manje straha se nosili sa neprijatnim situacijama. To je značilo bez ikakvog tetošenja. Odloži svoj komfor, propovedala je. Svaki izazov koji bi iskrsao bio bi prilika da nađemo svoj balans. Zatim, samopouzdanje dolazi od karaktera ne od našeg izgleda. Šeril je odlično znala da nam pokvari raspoloženje. Kad je primetila da se kao dete posmatram u ogledalu odlučila je da to odmah saseče u korenu tako što je pokrila sva ogledala u kući.
 
05:11
(Smeh)
 
05:14
Kompliment pun ljubavi je bio: “Ti imaš divan karakter”, ne “Ti si lepa.” E, da: karakter se gradio obavljanjem kućnih poslova.
 
05:26
(Smeh)
 
05:27
Kada nisam čistila staju za koze, šišala sam ovce, menjala gume,ribala toalete, volontirala, čistila sneg. Šeril je verovala da težak rad,naročito u službi drugih, gradi samopouzdanje, osobinu koja nam je sve potrebnija kada se izlažemo bilo kakvoj vrsti pažnje javnosti.
 
05:50
Međutim, možda najvažnija lekcija bila je: privatan život čini javni život vrednim življenja. Šeril je videla da, iako slava dolazi uz mnoge blagoslove, postojao je uticaj i potencijalna cena života pred očima javnosti. Tako da je ona, kao i moji baka i deda, više od svegaisticala vrednost privatnosti. Negovanje privatnog života je dragoceno. Sveto. Njegova vrednost je neodvojiva od onoga što ne delite. Šta zadržavate. I za koga.
 
06:35
Svet je danas jedno veliko selo. Ali u okviru tog virtualnog trga nalaze se različiti nivoi odnosa, stepeni intimnosti, i svako zaslužuje različitu količinu vas, različite strane.
 
06:52
Sad, gde se nalaze te granice poptuno je na vama. Međutim, da bismo doneli te odluke, svi moramo biti sopstvena Šeril, naši sopstveni zaštitnici. Jer je primamljivo misliti da što ja više delim, vi imate više načina da se sa mnom povežete. Međutim, postoji nešto posebno u saznanju da šta god da delim sa svojim mužem, decom ili prijateljem, to je samo za njih i nikoga drugog. Bez tog unutrašnjeg kruga ostaje nam samo plitkost i praznina. Poznati smo, ali nikad odistinski poznati, čak ni nama samima.
 
07:33
Javni život tera nas da budemo hrabri i odvažni, ali čuvanje privatnog života osnažuje nas da rizikujemo. Tako da, kada je moj 15-godišnji sin napravio Jutjub kanal, a moja 10-godišnja ćerka pitala da otvori nalog na Tiktoku, zapitala sam se: “Šta bi Šeril uradila?” Ma koliko želela da zaštitim decu znam da ohrabrivanje da se ne priključe nije rešenje. Ne želim svoju decu u digitalnim sukobima dok ne znaju ko su. Međutim, razvijate osećaj o sebi tako što učestvujete u svetu. Tako da im ja pomažem da otkriju sebe kroz ove tehnologije, a ne uprkos njima.
 
08:19
A sebi dajem istu zaštitu i majčinski savet poštujući dva glavna principa. Odlaganje od dva dana. Dakle, za sve što iskusimpokušam da sačekam 48 sati pre nego što podelim na mreži jer na taj način mogu da budem prisutna privatno sa ljudima koje volim pre nego što proračunam kako da to javno objavim. Drugo: podeli sa namerom. Pre nego što podelim zapitam se: zašto? Koja je namera?I najvažnije: na koji način to služi ljudima koje volim?
 
08:58
Opasnosti i mogućnosti života u žiži javnosti postojale su, iskreno, mnogo pre svega ovoga. Ali važno je znati što je moja porodica znala onda, a zna i sada: da se vaša prava vrednost meri bogatstvom vašeg privatnog života. Komadić vas kome samo nekoliko odabranih, ili možda samo vi, imate pristup. Jer nasleđe koje privatno stvaramo podjednako je snažno i trajno kao bilo kakvo javno priznanje. Možda i više.
 
09:41
Mnogo vam hvala.
 
09:42

(Aplauz)