Prvo mi se učinilo da gledam nešto poznato, ali nisam znao šta. A onda sam se setio – koža triceratopsa! Ali onda sam se opet setio (nisam baš toliko glup) da je to Mars: Drago, tamo nema triceratopsa! E onda sam se zainteresovao šta je to.

1
Larger image

Ovaj udarni krater na severnim srednjim geografskim širinama ima, kao i svi krateri u blizini, zanimljivu unutrašnjost: svi imaju talase (eolske) nastale radom vetra.

Izvan kratera i duž dna kratera, svi talasi su orijentisani u istom smeru. Međutim, uz zidove nekih većih kratera, talasi su razmešteni radijalno od središta, što ukazuje da na vetrove koji duvaju unutar većih kratera može da utiče topografija ivica kratera.

Osim toga, mnogi od većih kratera imaju slojevite mese duž svojih podnožja koje su verovatno sedimentne naslage nataložene nakon što su krateri formirani ali pre razvoja eolskih talasa.

Rezolucija slike je oko 50 centimetara po pikselu. (Originalna razmera slike je 58,6 centimetara po pikselu [sa 2 x 2 binninga]; objekti veličine 176 centimetara u prečniku su razlučeni.) Sever je gore.

Univerzitet Arizona, u Tusonu, upravlja kamerom HiRISE, koju je izgradio 'Ball Aerospace & Technologies Corp', u Koloradu. Nasina Laboratorija za mlazni pogon, odelenje Caltecha u Pasadeni u Kaliforniji, upravlja projektom 'Mars Reconnaissance Orbiter' za Nasinu Upravu za naučne misije u Washingtonu.

2
Voda na Marsu.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: