Kometa Elenin, koja je plašila mnoge kao jedna od onih zbog koje će Zemlja doživeti katastrofu i sama je doživela tako nešto. Na ovaj način su po milioniti put propala predviđanja o smaku sveta, a dokle će se ljudi baviti takvim stvarima…verovatno do stvarnog sudnjeg dana.

Elenin_10-6

Slika: Kometa Elenin - L. Elenin / ISON-NM Observatory

Kao što su posmatrači ove komete i naslutili, eksplozija koja se dogodila na Suncu 19. avgusta je veoma uticala na kometu Elenin i ona se skoro raspala. Neko vreme nije bilo moguće posmatrati je jer je bila iza Sunca, ali kada je došla u povoljan položaj za posmatranje upravo je prvi snimio onaj ko je i otkrio, Leonid Elenin. Na slici se vidi sa je od nje ostao smo bledi oblačić.

Ono što je Leonid rekao: možemo reći da se kometa uglavnom raspala, sve govori.

Trenutno ne pada ispod 18. magnitude, a pre udara materije sa Sunca prognoze za ovaj period su bile da će joj sjaj dostići 6. magnitudu. Ovo je sasvim dovoljno da se stvori slika o tome koliku je štetu pretrpela.

U budućnosti će se ova kometa moći posmatrati samo velikim teleskopima, tako da će mnogi astronomi amateri biti uskraćeni tog zadovoljstva da je posmatraju.

Kakva je situacija bila pre nego što se  kometa raspala pogledajte ovde.

Author: Predrag Agatonović